Sportclub Lochem 100 jaar – Deel 2: De voorlopers nader belicht

0
Elftalfoto van Blauw Wit B1 uit 1959 (bron: fotocollectie Dick Lammertink)

Sportclub Lochem bestaat op 10 april exact 100 jaar. De komende dagen plaatsen we dagelijks een nieuw verhaal over de club. Het gaat om de geschiedenis (in delen) en een aantal interviews met clubcoryfeeën als Wim Meutstege, Jaap Jacobs en Art Langeler. De teksten verschenen eerder in de huis-aan-huis verspreide jubileumkrant van de club. Dat is een uitgave van PlanYourEvent. De redactie was in handen van LochemsNieuws.

Fototentoonstelling
De foto’s komen uit de omvangrijke collectie van Dick Lammertink. Die collectie vormde de basis voor een tentoonstelling die de komende maanden op verschillende locaties in Lochem is te zien. Onder dit bericht staat een overzicht.

De voorlopers van Sportclub Lochem nader belicht

De Koolhazen, Dochteren en Blauw-Wit. Dat zijn de drie voetbalverenigingen die gelden als de voorlopers van Sportclub Lochem. Blauw-Wit is de oudste van de drie en de oprichtingsdatum van deze club, 10 april 1918, geldt nu als ijkpunt voor de honderdste verjaardag.

Niet iedereen had een hoge pet op van Blauw-Wit. Het spelpeil zou beneden de maat zijn en de opstelling van leden van Blauw-Wit werd door anderen als arrogant ervaren. Een aantal liefhebbers oordeelde dat de club teveel vasthield aan tradities en daardoor een nogal elitaire uitstraling had. De sport was duidelijk nog niet de volkssport die het later zou worden.

Excelsior
Een groep vrienden besloot in 1922 een nieuwe vereniging op te richten die zich wél op de massa zou richten. Deze club werd Excelsior gedoopt. Voor de eerste wedstrijd – amper twee weken na de oprichting – wist de nieuweling nog maar acht spelers het veld in te sturen. Die eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Be Quick. Deze vereniging leed een zieltogend bestaan en werd niet veel later ontbonden. Doordat enkele spelers toen voor Excelsior kozen kreeg de nieuwe club wat meer vlees op de botten.

De namen van twee oprichters van Excelsior zijn bekend. Het waren D.J. Reussink en J.H. Bouwhuis. De eerste trad op als voorzitter, de tweede zou nog jarenlang penningmeester blijven.

Omstreden naam
In het seizoen 1923-1924 kwam Excelsior uit in de derde klasse van de Gelderse Voetbalbond (GVB). Diezelfde bond deed al snel moeilijk over de naam van de nieuwe Lochemse vereniging. Er waren meer clubs die dezelfde naam hadden gekozen en dat zou voor verwarring kunnen zorgen, zo was de opvatting van de vroege bobo’s. Het gevolg was de Excelsior werd omgedoopt in Koolhazen.

Blauwgeel
Voor zo ver bekend speelde de club vanaf dat moment in het bekende blauw-gele tenue. In het seizoen 1924-1925 werd het kampioenschap behaald, met de overstap naar de tweede klasse tot gevolg. Vijf jaar later werd zelfs de eerste klasse bereikt. Niet slecht voor zo’n jonge vereniging.

Lees verder onder de foto…

Een wedstrijdfoto van Blauw Wit. Het jaartal is onbekend ((bron: fotocollectie Dick Lammertink)

In 1935 werd het 12 1/2 jarig bestaan gevierd. In dat jubileumjaar speelde Koolhazen met drie elftallen in competities van de GVB. Opmerkelijk gegeven was dat de genoemde oprichters Bouwhuis en Reussink nog altijd ook als speler actief waren. Sterker nog: ze golden als de sterspelers van het team. Bouwhuis was tevens aanvoerder. Beide werden in 1937, tijdens de viering van het 15-jarig bestaan uitgebreid gehuldigd.

Eerste klasse
In 1939 rees de ster der Koolhazen nog hoger. Het kampioenschap van de eerste klasse GVB werd binnengehaald. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het werd oorlog in de beslissende wedstrijd tegen Ruurlo. Bijna letterlijk want de spelers gingen in het harde duel zelfs met elkaar op de vuist. Maar de Koolhazen wonnen wel en maar liefst met 5-1.

De plaatselijke krant sprak schande van de knokpartij maar het volk vierde het kampioensfeest. De terugkerende spelers werden van de bus gehaald door muziekvereniging Advendo. In optocht ging het naar het clubgebouw Vonkerman aan de Barchemseweg (in de volksmond: op d’n Kiezak). Daar wachtten vertegenwoordigers van andere verenigingen om de Koolhazen te feliciteren.

Dochteren
De voetbalvereniging Dochteren werd opgericht in 1932. De clubkleuren waren van meet af aan zwart-wit. Aanvankelijk werd gespeeld op een in allerijl geschikt gemaakt veldje aan de Dwarsweg. Later volgde de verhuizing naar ‘De Vlijt’. Dat was de naam van de locatie waar het huidige vv Klein Dochteren nu nog speelt. De aansluiting bij de Gelderse Voetbalbond volgde. Aanvankelijk kwam Dochteren uit in de derde klasse en later in de tweede klasse, met 2 seniorenelftallen.

Oorlog
Twaalf jaar lang hield Dochteren stand. Toen was het 1944 en de Duitse bezetting bezorgde menig vereniging de nodige problemen. Jongemannen werd tewerkgesteld in Duitsland Anderen moesten onderduiken. De nood werd dermate hoog dat Dochteren – door de omstandigheden gedwongen – fuseerde met de Koolhazen. De nieuwe club werd Koolhazen Dochteren Combinatie, of kortweg KDC, genoemd.

Inmiddels weten we dat Dochterens bloed kruipt waar het niet gaan kan. De zelfstandigheid lonkte, met als gevolg dat in 1960 vv Klein Dochteren werd opgericht. KDC en Blauw-Wit zouden twee jaar later samensmelten tot Sportclub Lochem.

(De redactie dankt Arjen Dieperink en de Stichting Streekgeschiedenis Lochem voor het aanleveren van waardevolle informatie voor dit artikel.)

Zie ook: www.sportclublochem100.nl

De foto-expositie ‘100 jaar Sportclub Lochem’ is te zien:
– 9 t/m 24 juli: Huize Gudula
– 24 juli t/m 7 augustus: De Hoge Weide
– 7 augustus t/m 4 september: Hal van het gemeentehuis
– 4 t/m 18 september: Het Stadshuus