Clown OkiDoki speelt gratis voor jarige kinderen

0
OkiDoki (eigen foto)

(verscheen ook in de Berkelbode)
EEFDE/ZUTPHEN – Clown en jongleur OkiDoki heeft het er maar druk mee. Da’s niet zo gek, want hij liet kort na het begin van de corona-crisis weten dat hij gratis wil optreden voor jarige kinderen. Maar hoe dan? Je mag toch niet te dicht bij elkaar zijn? Klopt! Maar wel als er een raam tussen zit. OkiDoki staat buiten en de jarige zit binnen. Het loopt storm.

OkiDoki zat net als andere zzp’ers in de culturele sector met zijn handen in het haar. Geen inkomsten meer zo lang er geen evenementen gehouden mogen worden. Maar nog erger vindt hij dat jonge jarige kinderen geen feestje wordt gegund. “De hele jonge kinderen kun je niet uitleggen waarom dat is. Daar kom ik graag voor in actie.”

Aan het woord is Remco Roelofs (47) uit Eefde. Hij biedt zijn diensten aan voor kinderen uit Eefde, Zutphen en Warnsveld. Het is niet uitgesloten dat hij daar buiten ook wel kan optreden, maar dan is het niet meer gratis. Wel tegen gereduceerd tarief.

Idee van collega

Het idee kreeg hij door een collega uit Heino die op Facebook zette hoe sneu het was dat zijn dochtertje van 3 jaar geen feestje kon houden. “Voor die collega was dat aanleiding om jarige kinderen gratis een ballon te brengen. Ik vroeg hem of hij het goed vond dat ik zijn initiatief over zou nemen maar dan in andere vorm. Dat vond hij prima want het gaat tenslotte om de kinderen”, vertelt Remco Roelofs, alias OkiDoki.

Inmiddels is het idee ook opgepikt door het circusschooltje in Apeldoorn en in Alphen aan de Rijn biedt iemand artistieke diensten aan via Facetime.

Kinderopvang

Remco Roelofs was werkzaam in de kinderopvang en had jongleren als hobby. “Ik kreeg tijdens festiviteiten op mijn werk wel eens vragen om iets leuks te doen voor de kinderen. Van het een kwam het ander. Sinds 1998 ben ik ook clown en sinds 2004 heb ik een inschrijving bij de Kamer van Koophandel”, aldus Roelofs. Sinds 2008 is hij fulltime actief als OkiDoki.

Op de vraag hoe het nu financieel verder moet zegt hij: “Mijn vrouw heeft een fulltime baan in het onderwijs, dus we hebben nog wel een inkomen. Zelf heb ik wat gespaard, maar de verbouwing van onze boerderij moet nu wel even wachten.”

Acht optredens

Afgelopen weekend had OkiDoki maar liefst acht optredens op een dag. “Dat is wel een beetje veel. Het moet wel leuk blijven, dus ik moet mijn agenda wat scherper in de gaten houden.” Hij doet het gratis omdat elk bedrag dat hij zou vragen een drempel opwerpt waardoor veel jarige kinderen waarschijnlijk alsnog een minder leuke verjaardag hebben.

Crisis kost werk

De corona-crisis kost Remco Roelofs veel werk. “Ik speel op hele kleine tot hele grote evenementen. Die gaan nu allemaal niet door en het zal wel lang duren voordat het weer op gang komt.” OkiDoki is biedt naast clownerie en jongleren ook goocheltrucs en een act met ballonfiguren. Daarbij is sprake met veel interactie met het publiek. Die interactie is er zelfs als er een raam tussen zit, via de mimiek die aan een goede clown wel is toevertrouwd.

OkiDoki is bereikbaar via zijn website: www.clown-okidoki.nl.