Circulus-Berkel medeondertekenaar van de Denim Deal

0
Op donderdag 29 oktober tekende ataatssecretaris Van Veldhoven de Denim Deal. Circulus-Berkel was daarbij (online) aanwezig (eigen foto)

LOCHEM/GORSSEL – Circulus-Berkel is een van de dertig partijen die betrokken is bij de Denim Deal. Afgelopen donderdag zette staatssecretaris Stientje van Veldhoven (circulaire economie en milieu) haar handtekening onder deze overeenkomst met concrete afspraken voor meer hergebruik van oude denim kledingstukken.

De staatssecretaris: “Ik vind dat we voor een gezonde toekomst en ons klimaat moeten toewerken naar een schonere textielindustrie. Als we hier onze vraag veranderen, heeft dat effect op hoe duurzaam bijvoorbeeld bedrijven in Turkije en China produceren. Dat maakt dat we als Nederland geen kleine speler zijn. Het bijzondere van deze Denim Deal is dat voor het eerst wereldwijd alle betrokken partijen in de (denim) textielkringloop – van merk, tot inzamelaar en weverijen – samen de uitdaging aangaan voor een schonere kledingkast.”

Afspraken

In de Denim Deal is afgesproken dat merken als Scotch & Soda, MUD Jeans en Kuyichi samen drie miljoen spijkerkledingstukken maken met daarin minstens 20% gerecycled textiel. Daarnaast hebben alle partijen afgesproken dat zij gezamenlijk zo snel mogelijk toewerken naar de standaard van minimaal 5% gerecycled textiel in alle denim kledingstukken.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “We zetten een verandering in gang in de hele keten. Als die stap eenmaal is genomen, is opschalen erna gemakkelijker. Dat maakt deze Denim Deal een blauwdruk voor het verduurzamen van kledingstukken van andere materialen.”

Koploper

In een persbericht schrijft Circulus-Berkel trots te zijn om namens de negen deelnemende regiogemeenten door de overheid als koploper gezien te worden. ‘Dit mede vanwege onze eerder gezette stap om samen met Leger des Heils/ReShare de ingezamelde kleding uit de negen gemeenten regionaal te laten sorteren, waardoor meer grip op de textielketen is ontstaan.’

Het kost 8000 liter water om één spijkerbroek te maken. De totale uitstoot van de textielindustrie is wereldwijd meer dan alle uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar.

Circulaire economie

In Nederland werken we toe naar een circulaire economie waarin (textiel)afval niet meer bestaat. Als we al ons ‘afval’ hergebruiken in nieuwe producten, scheelt dat C02 en voorkomen we milieuvervuiling. Naast denim werkt de staatssecretaris daarom met de hele textielketen aan uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor textiel. Dit betekent dat de producent verantwoordelijk is voor het innemen en verwerken van het product na gebruik.

Zo moet het voor de consument een gewoonte worden om gedragen kleding in te leveren zodat er nieuwe kleding van gemaakt kan worden.

Meer informatie is te vinden op denim-deal.nl.