CDA-bestuur kiest onconventionele oplossing voor interne strijd

0

LOCHEM/GORSSEL – Het bestuur van het CDA moet tureluurs worden van de ontwikkelingen. Voorzitter Robert Croll gebruikt het woord ‘verbijsterd’. Het bestuur heeft maandagavond een oplossing bedacht die al bijna net zo onconventioneel te noemen is als de rest van de politieke soap die zich de afgelopen tijd ontspon. Er lijkt een nieuwe driemans-fractie (m/v) in de maak.

Na het vertrek van raadslid Erik Hoentjen én de vroegtijdige terugtrekkende beweging van beoogd opvolger Bart Ruiterkamp, plus het vertrek van fractievoorzitter Coby Wiltink begint het spel om de zetels opnieuw. De burgemeester neemt opnieuw de kieslijst van het CDA uit 2018 ter hand en komt dan – als het goed is – uit bij de nummers 6 en 7. Dat zijn Job Dietrich uit Gorssel en Corry Giessen-Schoorlemmer uit Epse. De laatste is momenteel bestuurssecretaris. Zij wil het voorzitterschap van de fractie op zich nemen. Sterker: Het bestuur eist dat zij dat wordt.

VVD-lid

Saillant detail is dat Dietrich inmiddels lid van de VVD is geworden. Hij lijkt bereid opnieuw CDA-lid te worden en de raadszetel namens die partij in te nemen. Hij had ook kunnen kiezen om op persoonlijke titel of zelfs namens de VVD in de raad te gaan zitten. Volgens Croll vindt Dietrich zelf ook dat die laatste twee opties wel heel erg op ‘zetelroverij’ lijken. “Hij stelt zich keurig op”, aldus de voorzitter. Dietrich zelf kon nog niet worden bereikt voor een reactie. Hij heeft formeel nog bedenktijd gevraagd.

Grens over

Robert Croll: “Ik besef dat we als bestuur een grens overgaan door een fractievoorzitter voor te stellen. We eisen min of meer van Ter Maat en Dietrich dat ze Corry Giessen accepteren als tijdelijke leider. Normaal maakt de fractie dat uiteraard zelf uit.” Ter Maat heeft al toegezegd dat hij de fractievoorzitter zal accepteren en Dietrich lijkt daar ook toe bereid. Ter Maat en Dietrich komen voor zo ver bekend uit hetzelfde kamp en de voorzitter wil niet dat zij de boel overnemen in de fractie en zich als winnaar van de onderlinge strijd uitroepen. “Dan verliezen we ‘kamp Coby’ en dat wil ik niet. Mijn mantra is immers eenheid, eenheid, dan even niets en dan weer eenheid.”

Bijzondere situatie

Hij zegt verder: “Een bijzondere situatie vraagt om een bijzondere oplossing. Ik vind dit wel een vondst.” Hij benadrukt dat het hele bestuur erachter staat. Croll is overigens wel verbolgen over de gebeurtenissen van de afgelopen week. “Ik vraag me steeds af: Wat is dit voor gedoe? Het lijkt erop dat mensen hun persoonlijke belang laten prevaleren boven het partijbelang.”

De schaduwfractie van het CDA is eveneens in rook opgegaan. Bart Ruiterkamp is niet meer beschikbaar als fractiemedewerker. En zijn collega Bart Vogelzang haakt af omdat hij niet langer woonachtig is in de gemeente. Dus ook hiervoor moeten opvolgers worden gevonden.

Lees ook:

Nieuw unicum CDA: beoogd raadslid verschijnt niet aan de start