Wat te doen tegen internetfraude?

0
Afbeelding ter illustratie (bron: pixabay.com)

(dit is gesponsorde content)
Het internet heeft ons als maatschappij ontzettend veel moois gebracht. Zoals bij al het moois het geval is, heeft ook het internet een keerzijde van de medaille. Met de opkomst van het internet zagen we ook een sterke opkomst van een nieuwe vorm van fraude, internetfraude. De afgelopen jaren zijn ontzettend veel mensen hier dan ook slachtoffer van geworden. Dit kan je dan ook en behoorlijke smak geld kosten. Omdat dit een steeds groter wordend probleem is nemen we je in deze blog mee in alles wat je moet weten over internetfraude!

Voorkomen

De beste manier om met internetfraude om te gaan is natuurlijk door de fraude niet plaats te laten vinden. Internetfraudeurs weten dit natuurlijk en bedenken steeds slimmere trucjes om jou toch op te kunnen lichten. De beste manier om dit te voorkomen is door middel van tweestapsverificatie. Tweestapsverificatie vindt op het internet al veel plaats, zo dien je op veel plekken niet alleen een wachtwoord in te voeren maar ook nog een extra code die je bijvoorbeeld op je telefoon ontvangt. Wanneer je het vermoeden hebt dat iemand jou probeert op te lichten kun je ook gebruik maken van deze verificatie. Ontvang je bijvoorbeeld een bericht van een familielid of van jouw bank? Bel dan dit familielid of de bank op om te vragen of het bericht daadwerkelijk van deze persoon is gekomen. Is dit niet het geval, verwijder dan het bericht!

Opgelicht, wat nu?

Doordat internetfraudeurs steeds gehaaider worden is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat je toch wordt opgelicht. Het is dan zaak dat je hier zo snel mogelijk achteraan gaat. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je geld terug na internetfraude. Als eerste dien je zo veel mogelijk informatie te vergaren omtrent de fraude zodat je kunt hardmaken dat je opgelicht bent. Vervolgens dien je aangifte tegen de internetfraude te doen bij de politie en daarnaast moet je contact opnemen met jouw bank. In sommige gevallen ben je er nog snel genoeg bij en kan de bank de transactie ongedaan maken. Hierbij moet wel gezegd worden dat het in de meeste gevallen erg lastig kan zijn om het geld daadwerkelijk terug te krijgen. Voorkomen blijft dus altijd de beste oplossing!1