Calle Janssen uit Barchem voert lijst LochemGroen! aan

0
De eerste vijf kandidaten van LochemGroen! (bron: LochemGroen!)

LOCHEM/GORSSEL – LochemGroen!, de lokale politieke partij die begin 2021 ontstond als afsplitsing van GroenLinks, presenteert een kandidatenlijst met 17 namen. Meest opvallend is wel dat oprichtster Jolande van Borrendam een stapje terug doet. Ze staat op de tweede plaats en laat het lijsttrekkerschap over aan Calle Janssen.

De lijstduwer van LochemGroen! is een bekende naam uit de gemeentepolitiek. Harfsenaar Piet Polderman zat eerder in de raad voor D66. De overige kandidaten variëren in leeftijd van 25 tot 67 jaar.

Motivatie

“Deze mensen brengen kennis en energie en zijn sterk geworteld in de gemeente”, stelt lijsttrekker Calle Janssen uit Barchem. Hij zegt dubbel gemotiveerd te zijn om voor LochemGroen! aan de slag te gaan. “Voor mij persoonlijk is het de combinatie van sociaal en groen. Als wijkverpleegkundige in Lochem zie ik dat ouderen soms lang moeten wachten op hulp, en dat er een groot tekort is aan zorgpersoneel, huishoudelijke ondersteuning en leraren. Bovendien zijn er simpelweg te weinig betaalbare huizen. LochemGroen! combineert die sociale agenda met een ècht sterke groene boodschap. Als mens zijn we deel van de natuur en moeten we onszelf niet verheffen boven de natuur. Er liggen nog zoveel mogelijkheden om de gemeente gezonder, mooier en groener te maken.”

Ervaring

Jolande van Borrendam (Harfsen) brengt als nummer 2 de inhoudelijke en politieke ervaring. Zij heeft 12 jaar ervaring als raadslid. “In de raad moet je altijd helder en duidelijk je standpunt brengen, en mijn standpunten worden altijd met deugdelijke feiten onderbouwd”, zo zegt de vrouw die steeds sterk inzet op natuur, landschap en bomen.

De nummer 3 is Tjitske Ypma uit Eefde. Zij heeft ervaring met het opzetten van groene projecten, variërend van het vergroenen van schoolpleinen tot de aanleg van groene daken. “Ik werk al 23 jaar als journalist op het gebied van duurzaamheid en landbouw en heb veel mooie initiatieven gezien. Zoals meergeneratiewonen, allerlei vormen van multifunctionele landbouw en professionele voedselbossen. Lochem verdient dit ook”, aldus Ypma.

Agrarisch en zorg

De nummer 4 is Henk Koerselman uit Laren. Voor zijn overstap naar de zorg had hij een agrarisch bedrijf. Hij zegt: “Ik ben altijd de agrarische taal blijven spreken en ondernemer gebleven, maar nu zo duurzaam en lokaal mogelijk. Een positieve benadering met humor brengt je altijd verder.” Koerselman zette onder andere het Speciaal Voetbalteam in Laren op.

Te top-5 van de kandidatenlijst bestaat verder uit Robert van der Elst uit Lochem. Hij zegt dat hij bij LochemGroen! voor het eerst het gevoel had dat een lokale partij echt bij hem paste. “Ik las de speerpunten en dacht: die partij wil ik steunen.”

Visie

LochemGroen! presenteert in januari het volledige verkiezingsprogramma. Op de site van de partij (www.lochemgroen.nl) staan nu al de visie van de partij, de belangrijkste speerpunten en er is een rubriek ‘veel gestelde vragen’. Calle Janssen: “Een nieuwe lokale politieke partij maakt altijd nieuwsgierig. Met deze kandidatenlijst en ons sterke programma heb ik alle vertrouwen in de gemeenteraadsverkiezingen”.”

De volledige kandidatenlijst van LochemGroen! ziet er zo uit:

1 Calle Janssen
2 Jolande van Borrendam
3 Tjitske Ypma
4 Henk Koerselman
5 Robert van der Elst
6 Jacqueline Sijbrandij
7 Dorien Bogerd
8 Adriana Witteman
9 Thirza Snijder
10 Hanneke Lensink
11 Lauri Luchies
12 Caroline Kal
13 Francois de Jong
14 Rob Bennis
15 Ko Poot
16 Dieks Schutmaat
17 Piet Polderman