LOCHEM – Burgemeester Sebastiaan van ‘r Erve heeft aangekondigd dat hij geen derde termijn ambieert. Dat betekent dat hij in begin januari 2026 een punt zet achter het burgemeesterschap van de gemeente Lochem. Door dit nu al aan te kondigen is er voldoende tijd om een opvolger te zoeken. Zijn vertrek valt twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2026.
Van ‘t Erve is sinds 2014 burgemeester van Lochem. Zijn voornemen om te stoppen is donderdag (25/9) via een open brief aan de inwoners van de gemeente naar buiten gebracht. Van ’t Erve schrijft hierin: “Dankbaar en met liefde draag ik mijn verantwoordelijkheid als burgemeester van de prachtige gemeente Lochem. Afgelopen zomer heb ik nagedacht over mijn toekomst en besloten niet op te gaan voor een derde termijn als burgemeester.”
Opvolging
De tweede termijn eindigt op 8 januari 2026. De Commissar van de Koning en de gemeenteraad kunnen tijdig stappen zetten die moeten leiden tot een opvolger. Zo’n procedure duurt in de regel 6 tot 8 maanden. Meer hierover onderaan dit bericht.
In zijn brief blikt de burgemeester terug op een, wat hij noemt, intensieve, maar betekenisvolle periode: “Ik kijk achterom en zie vele mooie, moeilijke en betekenisvolle momenten. Momenten waarop we er voor elkaar waren.” Hij noemt daarbij ook de impact die het burgemeesterschap op hem en zijn gezin heeft gehad, en geeft aan dat deze verantwoordelijkheid te zwaar weegt om nog een derde termijn aan te gaan.
Hij geeft aan zich, tot zijn vertrek in januari 2026, volledig te blijven inzetten voor de gemeente: “Tot die tijd blijf ik met hart en ziel met u allen samenwerken aan onze mooie gemeente.”
Achtergrond: selectie en benoeming
Onderstaande tekst beschrijft de selectie- en benoemingsprocedure die tot een nieuwe burgemeester leidt. Deze tekst is – afgezien van enkele kleine aanpassingen – afkomstig van de website burgemeesters.nl.
Het proces van selectie en benoeming van een nieuwe burgemeester duurt ongeveer 6 tot 8 maanden. Wanneer een gemeente een nieuwe burgemeester zoekt, stelt de gemeenteraad een vacaturetekst (profielschets) voor de nieuwe burgemeester op.
Input inwoners
Regelmatig worden inwoners van de gemeente om input gevraagd voor de profielschets. De gemeenteraad bespreekt de profielschets met de commissaris van de Koning (CdK) in een openbare raadsvergadering en stelt uit zijn midden een selectiecommissie (vertrouwenscommissie) in.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelt de vacature open. Deze vacature verschijnt op verschillende websites (bijvoorbeeld op www.politiekeambtsdragers.nl) en in de Staatscourant. Iedereen kan solliciteren op een burgemeestersvacature. Sollicitanten richten hun brief aan Zijne Majesteit de Koning, maar versturen die brief met CV aan de commissaris van de Koning. In het geval van Lochem is dit plaatsvervangend commissaris Henri Lenferink.
De commissaris van de Koning beoordeelt welke kandidaten aan de basiscondities van het burgemeestersambt voldoen en vraagt referenties van de sollicitanten op. Kandidaten die onbekend zijn bij de CdK worden meestal uitgenodigd voor een gesprek. De CdK maakt in een persbericht bekend hoeveel mensen hebben gesolliciteerd en wat hun achtergronden zijn.
Selectie van kandidaten
De commissaris van de Koning (CdK) overlegt met de vertrouwenscommissie over de door de CdK geselecteerde kandidaten. Alle kandidaten die hebben gesolliciteerd, worden met de vertrouwenscommissie besproken. Dit gesprek kan ertoe leiden dat een kandidaat aan de concept-selectie wordt toegevoegd. Na het gesprek met de vertrouwenscommissie wordt de definitieve selectie vastgesteld.
De vertrouwenscommissie voert sollicitatiegesprekken met de geselecteerde kandidaten. Vaak zijn er minimaal twee gespreksrondes. Een assessment (diverse tests – red.) kan onderdeel uitmaken van het selectieproces. De vertrouwenscommissie geeft in een uitgebreid advies aan de gemeenteraad aan welke twee kandidaten zij aanbeveelt voor benoeming.
De gemeenteraad bespreekt in een besloten raadsvergadering het advies van de vertrouwenscommissie en stelt de aanbeveling vast met daarop de namen van de twee beste kandidaten in volgorde van voorkeur. Alleen de naam van nummer één wordt openbaar gemaakt; de tweede naam blijft geheim.
Benoeming
De aanbeveling van de gemeenteraad wordt gestuurd aan de minister van BZK. Verder rapporteert de commissaris van de Koning aan de minister van BZK of de procedure zorgvuldig is verlopen. De minister van BZK laat de als eerste aanbevolen kandidaat screenen. Dat betekent dat er naslag wordt gedaan naar de betreffende persoon door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister draagt de kandidaat voor benoeming voor bij de Koning en volgt hierbij in beginsel de voordracht van de gemeenteraad. De Kroon benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit.
De benoeming wordt bekendgemaakt via een persbericht. De commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester in een openbare vergadering van de gemeenteraad.