Burgemeester in nieuwjaarsrede: ‘Meer partijen is meer ideeën’

0
Een toast op 2023 tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lochem (foto: Punkmedia)

LOCHEM – In zijn nieuwjaarsrede hield burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve maandagavond een pleidooi voor samenwerking tussen alle krachten in de samenleving. “We moeten niet tegenover elkaar staan maar naast elkaar. Niet om het altijd met elkaar eens te zijn. Het debat mag best stevig zijn.”

Volgens Van ‘t Erve geeft Den Haag vaak niet het goede voorbeeld. Hij voorspelt dat dit de komende tijd niet veel beter wordt. Met de provinciale verkiezingen op komst – en de direct daaraan gekoppeld strijd om de zetels in de Eerste Kamer – vermoedt hij dat Haagse politici de komende maanden weer volop aan het polariseren slaan.

Rijkdom aan ideeën

Hij nam het op voor de gemeenteraad. “Dat is het hoogste orgaan in de gemeente. De leden zijn door de inwoners gekozen om keuzes te maken. Die keuzes zijn vaak verdomd ingewikkeld en de raadleden verdienen daarbij steun.” Hij voegde eraan toe dat vaak wordt gezegd dat veel partijen leidt tot onbestuurbaarheid. “Daar ben ik het niet mee eens. Meer partijen zorgt voor een veelheid aan inzichten. Er is geen sprake van versplintering maar van een rijkdom aan ideeën.”

Makkelijk is besturen in deze tijd niet, zo vindt Van ‘t Erve. “En gemakkelijk gaat het ook nooit meer worden. De uitdagingen stapelen zich op.” Hij noemde de woningcrisis, energietransitie en klimaatcrisis. En ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Met een uitspraak van zijn eigen zoon gaf hij aan dat er wel degelijk ook hoop is en dat iedereen een bijdrage kan leveren aan verbeteringen, hoe klein die bijdrage ook lijkt. “In Science-Fiction films komen vaak tijdmachines voor. Wie terugreist naar het verleden wordt vaak gewaarschuwd daar geen veranderingen tot stand te brengen. Omdat de kleinste verandering grote gevolgen voor de toekomst kan hebben en dus voor het nu.

Kleine dingen

“Mijn zoon stelde vast dat kleine veranderingen in het nu dus ook grote gevolgen voor de toekomst kunnen hebben. Dat vind ik een mooie gedachte. Alle kleine dingen in het heden doen er dus toe.” Om de aanwezigen een handje te helpen kreeg iedereen bij vertrek een bon uitgereikt die is te besteden bij lokale (zelfstandige) bakkers in de gemeente. Onder het motto ‘koester het naoberschap in 2023’ is het idee dat iedereen iets lekkers bij de koffie haalt en dat met iemand uit de eigen omgeving deelt. Voor kennismaking, gezelligheid en steun aan de bakkers die veel last hebben van hoge energieprijzen.

De nieuwjaarsreceptie begon maandagavond met een video waarin college- en raadsleden en nieuwkomers opriepen tot samenwerking. Daaronder ook statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne.

Jonge dichters

Burgemeester Van ‘t Erve stond ook even stil bij de gemiste A.L. Snijders, de gemeenteschrijver die in 2021 overleed. Een vaste opvolger voor Peter Müller, die altijd goed was voor geniale bijdragen aan de nieuwjaarsrecepties, is nog niet gevonden. Wel presenteerde jong talent eigen gedichten. Het ging om leerlingen van het Staring College, die via coaching van de Muzehof, een heel behoorlijk niveau halen. Dat bewezen ze afgelopen najaar al tijdens een speciale voorstelling in de schouwburg.

Inwoners van de Armhoede grepen de gelegenheid aan om een boek over de geschiedenis van de buurtschap aan te bieden aan Van ‘t Erve. Dit boek bevat veel verhalen van inwoners die samen een goed beeld geven van verleden en heden in dit deel van de gemeente. De titel is ‘Hoe de wereld de Armhoede veranderde’. Wie belangstelling heeft kan een exemplaar bestellen bij Fie Heusinkveld via: fieheusinkveld@gmail.com

Foto: Punkmedia
Foto: Punkmedia