Burgemeester in coronatijd: “Alle emoties mogen” [video’s]

0

LOCHEM – ‘Aandacht voor elkaar’. Dat is de titel van de campagne die dinsdag (6/10) is gestart. De gemeente Lochem haakt hierop in met een dubbele pagina in de Berkelbode en een viertal videogesprekken die burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve voerde met inwoners. “Het gaat om het luisteren naar elkaars verhalen, het delen van elkaars zorgen en om de motivatie en wil om samen dat virus eronder te krijgen”, aldus Van ‘t Erve. Hij hoopt de vele sociale initiatieven uit het begin van de crisis een vervolg krijgen.

“De dagen worden weer korten en we zijn nog niet af van de onzekerheid. Dit is een moment om terug te kijken en daarna weer vooruit. Tijdens de gesprekken die ik voerde werd duidelijk dat er heel verschillende verhalen zijn, maar ook veel waarheden. Voor de ondernemer is overleven belangrijk en de mantelzorger wil dat haar geliefde veilig blijft”, aldus de burgemeester.

Alle waarheden tellen

Hij vervolgt: “Al die waarheden tellen. Dit geldt ook voor de emoties die daaruit voortkomen, zoals verdriet, frustratie of boosheid. Die zijn allemaal begrijpelijk en die mogen er allemaal zijn. Aandacht voor elkaar is oor en oog hebben voor elkaars verhalen en het bieden van een schouder om op uit te huilen.”

“We zagen in het voorjaar veel spontane initiatieven ontstaan, zoals boodschappen doen voor de buren of muziek maken voor de deur van een verzorgingshuis. Ik hoop de komende tijd weer veel van dit soort initiatieven te zien”, zo klinkt het. Noaberschap, dat ook omzien naar elkaar betekent, kan volgens Van ‘t Erve ook nu een rol spelen.

Aan de rem hangen

“We moeten erop vertrouwen dat het Kabinet de noodzakelijke maatregelen neemt maar alleen wij samen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering. En natuurlijk is het lastig en duurt het lang. We moeten veel improviseren en we missen dingen. Zoals de lol met collega’s op de werkvloer als je thuis moet werken. We moeten af en toe aan de rem trekken, maar het is heel erg lastig om te bepalen of je precies genoeg aan de rem hangt. Ik denk wel eens: Je kunt eigenlijk niet verder dan anderhalve meter vooruitdenken”, zo klinkt het.

Recente cijfers

De cijfers lopen ook in de gemeente en de regio flink op. Van ‘t Erve kijkt terug en ziet dat na de eerste golf een rustige zomer volgde, waarbij het aantal positieve tests wekenlang bijna nihil was. Nu worden er weer dagelijks nieuwe gevallen gemeld, waarbij het uitblijven van veel ziekenhuisopnamen en sterfgevallen (nog) hoopvol stemt. In de gemeente zijn sinds maart 17 mensen overleden die positief waren getest op corona. Maandag waren er acht positief geteste personen op één dag.

Sterftecijfer

De burgemeester zegt: “Het percentage mensen dat sterft door het virus ligt hier op 0,65 procent. Dat lijkt weinig maar het is nog altijd veel meer dan bij een normale griep.” Volgens langjarige gemiddelden sterft gemiddeld 0,1 procent van de mensen die griep krijgen. Er zijn schattingen die willen dat er zonder maatregelen inmiddels 55.000 doden zouden zijn gevallen.

Van ‘t Erve wil het liefst dat mensen hun ervaringen en gedachten delen en dat de wil en de motivatie om samen het virus af te remmen wordt hooggehouden. “Luister naar elkaar. Kinderen naar hun ouders, ouders naar hun kinderen, naar de buren en naar collega’s.”

De genoemde interviews worden gepubliceerd op de website van de gemeente en uitgedragen via sociale media. Deze week wordt er, vanaf dinsdag, dagelijks een gepubliceerd. De eerste is hieronder te zien.

Kijk ook op: lochem.nl en aandachtvoorelkaar.nl

Bekijk hieronder het volledige gesprek van de burgemeester met Ada Fels: