Breuk GroenLinks en raadslid Jolande van Borrendam

0

LOCHEM/GORSSEL – Er is sprake van een breuk tussen de fractie van GroenLinks en raadslid Jolande van Borrendam. Zij is volgens de afdeling met onmiddellijke ingang geen raadslid meer. De partij bracht het nieuws vandaag (19/12) via een summier persbericht naar buiten. Van Borrendam reageert emotioneel en verrast. “Ik stop niet als raadslid. Ik heb intern stevige kritiek geuit en wordt nu als klokkenluider aan de kant gezet.”

Er lijkt sprake van een hoogoplopend conflict tussen Jolande van Borrendam en met name fractievoorzitter Linda Sanders. Die laatste heeft Van Borrendam afgelopen woensdag gevraagd om te stoppen. Na een weigering kwam zaterdag het persbericht over het vertrek van het raadslid, tot verrassing van ‘het slachtoffer’. Hoe de rest van de fractie erin staat is nog onbekend.

lees verder onder de foto…

Jolande van Borrendam (bron: lochem.nl)

Onvrede

Linda Sanders zegt in een toelichting dat er sprake is van een ‘niet meer werkbare situatie’ maar houdt zich op de vlakte over wat er precies is voorgevallen. In het persbericht staat dat ‘niet langer een vruchtbare samenwerking mogelijk is’. Uit de woorden van de fractievoorzitter blijkt dat het al langere tijd niet boterde met Jolande van Borrendam. “Het draait om hoe we binnen de fractie met elkaar omgaan. Daar is onvrede over ontstaan. De liefde is over”, aldus Sanders.

Stapelen

Er speelt meer dan louter politiekinhoudelijke verschillen. “Het stapelde zich op”, aldus Sanders op de vraag of het iets te maken heeft het minderheidsstandpunt dat Van Borrendam tijdens de laatste raadsvergadering innam. Ze stemde toen als enige tegen een raadsvoorstel over extra steun aan de Schouwburg Lochem. Ook de rest van de fractie was daar kritisch op maar stemde uiteindelijk wel voor de steun.

Bijzonder is dat het afdelingsbestuur via het persbericht, dat mede is ondertekend door voorzitter Klaas Hoekstra, laat weten de ‘beslissing te respecteren en te ondersteunen’.  Volgens Jolande van Borrendam is er dus geen sprake van beslissing van haar kant. In een toelichting – na lezing van dit bericht – laat Linda Sanders weten dat bedoeld wordt dat het bestuur de beslissing van de fractie steunt. Ook zegt ze dat het niet gaat om een conflict tussen Van Borrendam en haar persoonlijk maar met de hele fractie.

10 jaar raadslid

Jolande van Borrendam was ruim 10 jaar raadslid en volgde in de vorige raadperiode Tonnie Tekelenburg op als fractievoorzitter. Onder haar leiding behaalde GroenLinks een klinkende verkiezingswinst. De partij maakt sindsdien met VVD en GB deel uit van de coalitie. Henk van Zeijts is wethouder namens de partij.

Vorig jaar gaf Van Borrendam aan niet langer fractievoorzitter te willen zijn. Toen nam Linda Sanders het stokje over.

Vervolg

Als Van Borrendam haar zetel niet opgeeft en op persoonlijke titel in de raad blijft zitten blijft die situatie in principe van kracht tot de komende verkiezingen in 2022. De volgende kandidaat op de kieslijst van 2018 is Lochemer Mohamed Saad.

Jolande van Borrendam komt in de komende dagen nog met een uitgebreidere reactie.