Bouw TKF-fabriek Eemshaven heeft gevolgen voor Lochem

0
De fabriek van TKF aan de Kwinkweerd in Lochem, gezien vanaf de Hanzeweg (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/HAAKSBEGEN – TKF laat momenteel een gloednieuwe fabriek bouwen aan de Beatrixhaven in Eemhaven, bij Delfzijl. De bedoeling is dat daar onderzeekabels worden geproduceerd die windparken op zee met de wal verbinden. Dit soort kabels wordt momenteel in Lochem gemaakt. Op de vraag of de nieuwe fabriek in Groningen gevolgen heeft voor TKF Lochem, is het antwoord: “Ja.”

De fabriek in Lochem gaat op termijn vooral landkabel voor midden- en hoogspanning produceren. “Door de energietransitie is ook daar grote behoefte aan”, aldus een woordvoerster van TKF in Haaksbergen. Tot grote verbouwingen van de Lochemse fabriek komt het niet. Enkele interne aanpassingen zijn voldoende. Volgens TKF hebben de wijzingen in principe geen gevolgen voor het aantal arbeidsplaatsen.

1200 kilometer

De nieuwe fabriek in Delfzijl – waarvan de bouw als is begonnen – krijgt een flink hogere productiecapaciteit dan die in Lochem. Als de zaak eenmaal op stoom is, kan daar 1200 kilometer onderzeekabel per jaar worden geproduceerd. De ligging aan een zware ladingskade en directe toegang tot de zee zijn voordelen ten opzichte van de locatie Lochem, aan het Twentekanaal.

Twee grote aannemers bouwen de nieuwe fabriek. Dit zijn Dura Vermeer Infra Oost en Aannemingsmaatschappij Friso. Die laatste is een van oorsprong Fries bedrijf en heeft een vestiging in Eibergen. Met de bouw is volgens mediaberichten zo’n 130 miljoen euro gemoeid. De verwachting is dat er 100 tot 150 arbeidsplaatsen ontstaan.

Oplevering

Het was overigens eerst de bedoeling om een nieuwe fabriek te bouwen in de buurt van Amsterdam, met een nog kortere vaarweg naar de Noordzee waar de grote windparken worden geconcentreerd. Dat plan kwam niet van de grond omdat daar, ironische genoeg voor een kabelproducent, voorlopig geen stroomaansluiting voor een nieuw bedrijf gerealiseerd kan worden.

De verwachting is dat de nieuwbouw eind dit jaar wordt opgeleverd en dat de productie dan kan worden opgestart. Het ligt voor de hand dat de productie van onderzeekabels in Lochem vanaf dat moment langzaam wordt afgebouwd. TKF, oftewel Twentsche Kabelfabriek, is onderdeel van de TKH Group uit Haakbergen. Het bedrijf startte in 1930. In Lochem werd in 1968 een fabriek geopend. Deze sloot in 2009 maar werd in 2017, na een ingrijpende verbouwing, weer geopend voor de productie van onderzeekabels.

De TKF-vestiging in Lochem met daarvoor een duwbak waarmee onderzeekabels worden vervoerd (foto: LochemsNieuws)