Black Watch of Canada op 7 mei naar Laren

0
Afbeelding ter illustratie (bron: freepik.com)

LAREN/ALMEN – Op 5 April 1945 is Laren bevrijd door de Canadezen en met name door de regimenten The Black Watch of Canada en het Regiment Maisonneuve. Op zondag 7 mei komt de Black Watch of Canada naar Laren voor een herdenkingsbijeenkomst. De Black Watch, the Drums and Pipes zijn in Nederland voor een herdenkingstour. Ze starten die zondag in Almen onder begeleiding van Lochemer Berry Swarthoff, van het Liberation Museum Lochem.

Op de route van Almen naar Laren zal de Black Watch een stop maken bij het oorlogsmuseum van Christiaan Harkink. Om 14.00 uur is het gezelschap aanwezig aan de Lindenbergsdijk 1 in Laren. Bij boerderij (oude) Koeslag heet Marjan Zomer-Koeslag de Black Watch en alle aanwezigen welkom. Ap Koeslag vertelt een verhaal over de geschiedenis van de bewoners van dit huis. De boerderij was in de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Canadezen.

Herdenkplaats

Aansluitend vertrekken de Drums and Pipes richting de Oosterenkweg. Daar komt de Black Watch rond 14.45 uur aan bij de herdenkplaats in de voormalige vlindertuin. Belangstellenden kunnen rechtstreeks naar de Oosterenkweg fietsen of rijden om daar het gezelschap op te wachten. Houd er rekening meer dat parkeren deze middeag niet mogelijk is aan zowel de Oosterenkweg als bij de kerk in Laren.

Alle betrokkenen en belangstellenden verzamelen zich om 14.45 uur bij de herdenkplaats aan de Oosterenkweg. The Drums and Pipes lopen al muziek makend richting Oosterenkweg, ondersteund door de Colour Party. De Black Watch wordt daar onthaald door het publiek en de kinderen van de basisscholen in Laren. Dan volgt een ceremonie waarbij een plaquette wordt onthuld met de namen van de gesneuvelde Canadese soldaten. De plaquette wordt onthuld door de Kolonel van de Canadese ambassade en burgemeester Sebatiaan van ‘t Erve van de gemeente Lochem.

Last Post

Dirk Jan Bronsvoort speelt ter plekke The Last Post spelen en de Reveille. Het Canadese volkslied en het Wilhelmus worden eveneens ten gehore worden gebracht. Na het officiële gedeelte loopt het gezelschap achter de muziek aan naar de kerk, via de Braninkkamp en Verwoldseweg.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een concert van Drums en Pipes bij de kerk. In de kerk kan een drankje worden genuttigd onder muzikale begeleiding van het Shanti koor. Alle inwoners van Laren wordt verzocht die dag de Nederlandse of Canadese vlag te laten wapperen.

Achtergrond

In 1995 is in de voormalige vlindertuin aan de Oosterenkweg een gedenksteen geplaatst, dit was een gezamenlijk initiatief van de heer Jan Hijink, Laren & Oranje en de Black Watch of Canada. De gedenksteen is bedoeld voor de Canadese soldaten die zijn omgekomen in Laren. De jongste soldaat was nog maar 17 jaar. Bij de gedenksteen is ook een bijzondere boom geplant. Een ‘Maple Leaf’, een esdoorn, waarvan het blad is verwerkt in de Canadese vlag.

De boom is geplant in bij zijn van Canadese veteranen. De Canadese soldaten die zijn omgekomen liggen begraven op de Canadese Militaire Begraafplaats in Holten. In het informatiecentrum zijn verhalen te lezen over deze soldaten. Door een samenwerking van Wakker Laorne en Laren & Oranje is onlangs de herdenkplaats opgeknapt en zijn er twee vlaggenmasten geplaatst, voor de Canadese en de Nederlandse vlag. Het herstel van de herdenkplaats is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van Fonds 1819, Hulpfonds de Berkel, Historisch genootschap en gemeente Lochem.