Hoe kan je het beste Duits personeel werven?

0
Foto ter illustratie (bron: pexels-arukhan-10464147)

(dit is gesponsorde content)
Steeds meer Nederlandse ondernemers doen zaken met Duitse bedrijven. Daarom stellen ze Duits personeel aan en beginnen ze een lokale vestiging in Duitsland. Het aanstellen van Duits personeel heeft veel verschillende voordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland een stuk kleiner te maken. Bovendien kent het personeel uit Duitsland de markt een stuk beter. Maar hoe kom je aan dit personeel?

Duits personeel werven

Voor veel Nederlandse ondernemers is het lastig; Duits personeel werven. Toch zijn er een aantal goede tips om het personeel te vinden. Bijvoorbeeld door het lokale platform XING te gebruiken, want veel Duitse werkzoekenden gebruiken amper LinkedIn. Bovendien moet je duidelijk zijn met het communiceren tijdens de sollicitatieprocedure. Ten slotte hebben de sollicitanten vaak ook verwachten als het gaat om arbeidsvoorwaarden.

Maak gebruik van gerichte werving

Het is belangrijk om gebruik te maken van gerichte werving. Nadat je je bij de KVK Duitsland hebt ingeschreven, is het tijd om Duits personeel te zoeken. Daarvoor kun je het digitale platform XING voor gebruiken. Dit is een website die speciaal voor zakelijke gebruikers is bedoeld. Je kunt er als werkgever adverteren, groepen aanmaken en personeel werven. Daarnaast kun je een vacature plaatsen bij het Bundesagentur für Arbeit (het Duitse UWV).

Zorg ervoor dat je een netwerk in Duitsland opbouwt met lokale kennissen en contacten. Heb je die niet? Dan kun je beter een werving-en-selectiebureau inschakelen. Zo’n bureau gaat dan op zoek naar passende kandidaten.

Wees duidelijk tijdens je communicatie

Als je op zoek gaat naar bijvoorbeeld een accountmanager Duitsland, doe je er goed aan om tijdens de sollicitatieprocedure duidelijk te zijn. Zorg er dus voor dat je niet verzandt in de Nederlandse gewoonte van wollig taalgebruik. Ook Duitse managers willen precies weten wat er van hen verwacht wordt en welke doelen je als ondernemer wilt halen. Het werken met personeel uit het buitenland kan dus zeker even wennen zijn. Zorg ervoor dat je de kandidaat concreet uitlegt wat de functie inhoudt.

Houd je aan de Duitse arbeidsvoorwaarden

Wees ten slotte voorbereid op het aanbieden van arbeidsvoorwaarden naar Duitse standaarden. Een Duitser krijgt doorgaans meer betaald dan een Nederlander. Je kunt maar beperkt onderhandelen over het salaris. Bovendien zijn contracten voor bepaalde tijd ongebruikelijk. Nederlanders nemen genoegen met een jaarcontract, maar Duitse werknemers willen een gevoel van zekerheid en vertrouwen. Een vast contract voor onbepaalde tijd is dus heel gebruikelijk. Bovendien zorgt een auto van de zaak voor een goed imago van de salesmanager. Daarom dien je er rekening mee te houden dat het geven van een auto van de zaak eerder regel dan uitzondering is. Belangrijk om te weten als je Duits personeel gaat werven.