Binnenstad-enquête: Een voldoende maar nog veel te wensen

0
Deze tekstwolk bevat de antwoorden op de vraag welke winkels Lochem mist. Hoe groter het woord, hoe vaker genoemd. (copyright: LochemsNieuws)

LOCHEM – Lochemers zijn best positief over hun binnenstad. Het gemiddelde rapportcijfer is een dikke voldoende. Over de winkelstand zijn ‘we’ wat minder te spreken maar ook daar rolt nog een voldoende uit de bus. Dit blijkt uit de ‘Binnenstad-enquête die LochemsNieuws van woensdag 12 tot en met dinsdag 18 juni online had staan.

14 vragen
Dik 100 mensen namen de moeite om de 14 vragen te beantwoorden. Daarbij was vaak ruimte om in eigen bewoordingen te antwoorden. Veel deelnemers maakten daar gebruik van. Vooral de vraag welk soort winkels nog worden gemist was populair. Maar liefst 80 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om hun wens(en) te spuien. Lees ze allemaal onderaan dit artikel.

Tegenstelling
Er spreekt wel een tegenstelling uit dit wensen. Zo zijn er mensen die pleiten voor kleine winkels van zelfstandige ondernemers, terwijl anderen inzetten op de bekende filiaalbedrijven. Sommige daarvan lijken op het eerste gezicht een maatje te groot voor Lochem, want onder meer MediaMarkt, C&A en Hornbach worden genoemd. Verder valt op dat veel wordt gevraagd om (betaalbare) schoenen- en kledingwinkels en vooral ook met herenkleding. Ook hier vallen ketennamen als H&M, We en Only.

Tips en ideeën
Op de vraag of mensen een specifieke mening, een tip of idee voor de binnenstad hebben, kwamen 39 reactie binnen. Daarbij zijn flinke lappen tekst ingetikt. Ook die zijn hieronder allemaal naar te lezen.

Overzicht
Hieronder behandelen we de gestelde vragen en antwoorden een-voor-een. De vragen waarop een eigen antwoord kon worden geformuleerd staan onderaan omdat het om veel tekst gaat. Alle resultaten zijn voorzien van een redactionele toelichting.

(Nog verder naar beneden staat een overzicht waarin de taartdiagrammen interactief zijn, waardoor ook de kleine percentages kunnen worden bekeken.)

Vraag1:
Bijna een derde van deelnemers komt dagelijks in de binnenstad. Verderop zal blijken dat 22% van hen in de binnenstad woont. In totaal bezoekt 84% de binnenstad meer dan 1 keer per week.

Vraag 2

Het rapportcijfer voor de binnenstad is volgens 64% van de deelnemers een 6 of hoger en dus voldoende. Maar een vijfde van de deelnemers vindt het slechts een vijfje waard en nog eens 10% heeft er niet meer dan een 4 voor over.

Vraag 3
Het winkelbestand in het centrum wordt lager beoordeeld dan de binnenstad als geheel. 57% geeft nog steeds een voldoende maar in dit geval zijn er meer zesjes en zevens. In totaal 36% waardeert het winkelbestand slecht met een 4 of een 5.

Vraag 4
Vraag 4 was een open vraag over welke winkels worden gemist. Dat leverde een lange lijst op. Die is onderaan dit artikel integraal te lezen.

Vraag 5
Bijna 60% van de respondenten vindt dat er genoeg evenementen in de binnenstad zijn. Bijna een derde (31,1%) vindt dat het er meer mogen zijn. Een verwaasloosbaar aantal (1,9%) vindt dat het er teveel zijn.

Vraag 6
Vraag 6 was opnieuw een open vraag over welk soort evenementen nog gewenst zijn. De volledige lijst staat onderaan dit artikel. Genoemd worden vooral veel muziekevenementen, variërend van straatmuzikant en tienerdisco tot festivals. Maar voor organisatoren in spe zijn er nog veel meer ongepolijste diamanten in de lijst te vinden.

Vraag 7
De vraag over het onderhoud van de binnenstad laat zien dat Lochemers in het algemeen maar matig te spreken zijn over de staat van het centrum. Slechts een kleine 9% vindt het in orde. 46,6% vindt het nog voldoende, maar ruim 40% vindt dat het onderhoud tekort schiet. Mensen konden hier ook een vrij antwoord geven maar dat leverde geen breed gedragen inzichten op.

Vraag 8
Ruim twee-derde van de deelnemers verbindt conclusies aan het antwoord op de vorige vraag en vindt het dus in orde als de gemeente meer geld uittrekt voor het toonbaar houden van het centrum. Toch nog bijna een kwart vindt dat het binnen het huidige budget moet gebeuren. Ook hier konden eigen antwoorden worden toegevoegd.

Vraag 9
Deze vraag was bedoeld om te bepalen of Lochemers zich al massaal richting webwinkels hebben afgewend. Van de deelnemers aan de enquête koopt bijna 70% zowel bij fysieke winkels als online. Bijna een kwart koopt alleen in ‘echte winkels’. Slecht een kleine 5 procent shopt nog bijna uitsluitend op het web. Hier was een vrij antwoord mogelijk.

Vraag 10
Dik een vijfde van de consumenten in Lochem zegt trouw te zijn aan plaatselijke ondernemers. Precies de helft doet wat dat betreft zijn of haar best maar zegt er niet aan te ontkomen af en toe elders te moeten toeslaan. Een kwart van de Lochemers laat zich slechts leiden door een goede prijs-kwaliteit verhouding. (Ook hier was het mogelijk een vrij antwoord toe te voegen)

Vraag 11
Tijdens de eerste dagen dat de enquête online stond leken de vrouwen zwaar de overhand te krijgen. In de laatste dagen stroomden de mannen echter alsnog toe en is er sprake van een keurige balans met 45% mannen en 55% vrouwen.

Vraag 12
Zoals eerder al gemeld komt ruim 20% van de respondenten uit de binnenstad. Bijna twee-derde woont in de bebouwde kom van Lochem. 8% woont in het buitengebied. Begrijpelijker wijs was er uit andere kernen in de gemeente weinig animo voor de enquête.

Vraag 13
De meeste deelnemers aan de enquête zijn tussen 27 en 45 jaar oud (40%). Ruim een kwart is tussen 56 en 67 jaar oud. De oplettende lezer kan opvallen dat deze leeftijdscategorie twee keer voorkomt in het diagran (blauw en lichtgroen). Dit is het gevolg van een oprisping van de gebruikte software. Opgeteld gaat het om 27,2%. Jongeren zjin vaak moeilijker te bereiken maar in dit geval was het aandeel toch nog zo’n 10%.

Vraag 14

Geef je mening, tips, ideeën over de binnenstad
(39 vrije tekst reacties, Tik- en taalfouten niet verbeterd)

– Gracht rond de schouwburg en Julianaweg realiseren….
– Ik heb 41 jaar in Lochem gewoond. En woon nu bijna 6 jaar in Nijverdal,maar ik mis toch nog elke dag. Mijn hart is altijd in lochem.wat mijn leuk lijkt,palen met gekleurde bordjes. En daarop aanwijst waar de winkels zijn. Bijvoorbeeld Tuunte,Hema,Daily In,etc. Ik vind dat de gemeente de binnenstad netjes moet behouden. Als gemeenten wil je dat er veel mensen in je gemeente komen. Vriendelijke groet,Rianne de Graaff
-Als nieuwe inwoner van Lochem was het voor mij nog best zoeken waar wat te vinden is.
– Openbare toiletvoorziening (incl. minder-validen toilet) op de grote markt
– Een gracht bij de schouwburg is prima maar niet aan de Noorderwal kant en markt autovrij
– Jammer dat het postkantoor verdwenen is! Meer parkeerplaatsen bij de Primera ook ivm met het postkantoordepot wat bij de Primera inzit (bij pakjes halen en verzenden heel vaak geen mogelijkheid daar te parkeren/parkeerplaatsen vol)
– Om meer variatie te krijgen in winkels (starters) is een lagere huurprijs een optie?
– jeus de boulle baan, verplaatsbare muziekkoepel, meer groen
– Met name de grote en kleine markt moet aantrekkelijker worden. Bij evenementen (zoals bijv. de Barchemse vierdaagse) moet de gemeente moeite doen om iets te organiseren of ervoor te zorgen dat de Lochemse ondernemers iets leuks organiseren. Naar mijn idee wordt er te weinig ingesprongen op evenementen en momenten om de stad sfeervoller te maken. De terrasjes op de kleine markt zijn een goed begin, maar dit zou veel meer uitgebreid moeten worden. Helemaal met de vele toeristen die Lochem elke zomer trekt.
– Betere route borden, Fietser te gast in de zomermaanden, meer groen en water integreren
– Maak het voor pop-up stores makkelijker om een pand te krijgen, staat nu veel leeg. Haal activiteiten naar de binnenstad. In het oude Rabobank gebouw bijvoorbeeld is genoeg ruimte om binnen van alles te organiseren, lasergamen, paintball, escaperoom, mini bios, workshops
– Maak de markt auto vrij. Maak er een mooi plein van ipv een lelijke overbodige parkeerplaats!
– Er is veel sluipverkeer door de walsteeg en blauwe toren straat. Winkelende mensen parkeren hun auto op vergunninghoudersplekken. De keien op de markt moeten vervangen worden door stenen waar je fatsoenlijk op kunt lopen. Lochem mist een kroeg waarin geborreld kan worden.
– Plan Rabobank moet snel gerealiseerd worden!!!
– Meer uitgaansgelegenheid voor Lochem. Het is erg jammer dat de Bengel (en nu ook Robs gastrobar) dicht zit. De jongeren kiezen er nu eerder voor, om naar een andere plaats te gaan aangezien we alleen maar H2O hebben. Groet Rik Tijdink
– Grachten weer terug!!
– Denktanks vormen om ideeën op te halen
– Maak alles aantrekkelijker, de leegstand van winkels en cafés doet afbraak aan de mooie binnenstad, zorg dat al het meubilair word op geknapt, geef Lochem z’n grachten terug (zeer belangrijk)
– Met zijn allen de schouders eronder en niet ieder op eigen houtje
– Eerst oppakken/aanpakken wat er is en dat goed houden voordat er weer nieuwe plannen ontwikkeld worden.
– Lochem is eigenlijk een prachtig mooie stad, maar door alle leegstand wordt Lochem er niet mooier op. Evenementen worden wel georganiseerd alleen wordt er te weinig ruchtbaarheid aan gegeven. De keidagen is het enige evenement die voldoende bekendheid maakt en juist die wil de gemeente aanpakken?? Dat is wel het enige evenement die duizenden bezoekers trekt!! Zo vind ik ook dat dat leegstand niet goed wordt aangepakt, doe iets aan de huurprijzen waardoor het aantrekkelijk wordt om een pand te huren. Probeer wat meer diversiteit aan te brengen met winkels waardoor de lokale mensen weer graag in Lochem gaan winkelen net zoals 20 jaar geleden.
– Meer handhaving betreft parkeerbeleid
– Domme zet om het gemeentehuis weg te halen uit de binnenstad. Zo haal je veel mensen uit de gemeente niet meer naar de kern van Lochem, waar ze ook hun boodschappen hadden kunnen halen of een terrasje pakken
– Na jaren weer terug in mijn geboortestad, woon ik nu met veel plezier in het mooie oude postkantoor! Er wordt in Lochem veel georganiseerd, voor jong en oud! TOP De Keidagen zijn leuk voor de jeugd, maar zou toch veel beter op de grote parkeerplaats plaats kunnen vinden en niet op de markt!! Wat een overlast voor iedereen! Zowel voor bewoner als ondernemer! De mooie lantaarnpaal, waarom niet weer gewoon terug op z’n oude plaatsje, midden op de grote markt!? Ik mis de winkels met “betere” merken. De meeste vrienden en bekenden winkelen in Zutphen, Deventer of zelfs verder weg! Er wordt altijd beweerd dat Lochemers geen geld uitgeven aan luxe en dat een iets duurdere zaak niet zou lopen! Waarom “klagen” de mensen dan dat er in Lochem weinig goede winkels zijn, en gaan ze in de steden winkelen rondom Lochem!? Er zit zelfs geen sportzaak meer! Het tekort aan appartementen voor 50+ in de binnenstad wordt toch wel een groot probleem! Jammer dat het Rabobank project wéér niet door gaat! Ik snap dat dit niet allemaal op korte termijn te realiseren is, maar het zal wel noodzakelijk zijn/worden voor Lochem! Nóg meer leegstand maakt de binnenstad er niet mooier op! Succes! M.v.g. R v.d.G
– Etalage naar de toekomst, grootste mistake lokale bestuurders.
– Bloembakken terug en meer groene aankleding gevels
– Parkeren op de markt moet mogelijk blijven en het plaveisel moet makkelijk beloopbaar zijn
– Behoudt het parkeren op de markt. Is een USP voor Lochem. Maar meer handhaven op te lang parkeren. Houdt het beter schoon (1x vegen in de 14 dgn is te weinig) en onderhoudt het beter. Luister naar je ondernemers, want zonder hen is er niets in het centrum.
– Ik zou adviseren de markt auto-/parkeervrij te maken en in het midden een mooie fontein met rondom bankjes te maken. Lochem leent zich hier perfect voor!
– Als ik in de stad ben en er lopen toeristen dan weten ze niet eens dat er in de Waldersstraat ook winkels zitten. Misschien is het handig om folders van de winkels die er zijn met een platte grond van Lochem om deze gratis aan te bieden. Doormidden van het in winkels leggen van de folders op de toonbank en ze mee geven aan klanten bij een aankoop. Ook vind ik dat er meer werkelozen aan het wek gezet moeten worden anders word je gekort op je geld! En zorg dat je voor de Delta een mooi plan maakt om in Lochem en omstreken aan de slag te gaan als manusje van alles dan de plantsoen en straten vegen in de zomer. Een beetje BOB in het groot en ook buiten Lochem zelf laten we zelf eerst eens zorgen dat al het zwerf afval weg is een dat we een mooie schone stad krijgen met stoeptegels die goed liggen! En bankjes waar je op kan zitten zonder dat de prullenbakken uitpuilen en het onkruid 30 centimeter hoog staat. Wel te verstaan bij het gemeentehuis! Ook moeten wij als burgers meer plicht gaan meedragen over ons mooie dorp! Laten we het net zo doen als in Laren daar kan het toch ook! Groetjes Caroline Janssen
– Haal aub de keienkopjes eruit!! Tip; kijk zelf eens goed rond wat er met de mensen (vooral de ouderen of gehandicapten en kleine kinderen in buggys) gebeurd als zij over die keien lopen. Het is echt gevaarlijk en eng!! En mensen in rolstoelen kunnen er niet eens overheen rijden. Maak een vragenlijst om ideeën te krijgen, van de mensen uit Lochem, wat je van leuks met die keien kunt doen. Ik ben er van overtuigd dat dan de markt, kermis en festivals weer mensen aantrekt.
– vlaggen tijdens keidagen voor bewoners maakt ook een sfeer
– De 3 winkelstraten molen,walder en bierstraat vind ik goed eruit zien. De kleine markt ziet er echt gezellig uit. Alleen de grote markt niet mooi en ongezellig en vooral WEG MET DE KEIEN. Parkeerplaats maakt het ongezellig.
– de keien lopen verschrikkelijk!
– Huurprijs omlaag zodat er geen lege winkelpanden meer zijn en komen!
– Omdat lochem voor een gedeelte uit import mensen bestaat, hoeven we niet te proberen concurrent van deventer of arnhem qua winkel bestand te worden, mensen gaan daar naar toe om te shoppen. Ik denk dat de kracht van lochem in het kleine, specifieke, culturele, toeristische, gezondheid, spirituele en uitgaan ligt. Laten we dat stimuleren!
– milieu vriendelijke stadsdistributie en palen die na 11.00 uur verkeer tegen houden met uitzondering van bewoners en hulpdiensten
– Minder verkeer over de Larenseweg!!!
– Bedenk een systeem voor bevoorrading van winkels. Als binnenstad bewoner heb je nu dagelijks last van stinkende vrachtwagens die met een irritant piepje achteruit rijden, die motor (koeling) laten lopen en die de straat blokkeren. Een centraal punt waar spullen worden afgeleverd waarna ze met een kleiner, stil en schoon voertuig naar de plek van bestemming worden vervoerd is wellicht een oplossing.

Vraag 4

Welke winkel(s) zou je nog graag zien in Lochem?
(80 vrije tekst reacties. Tik- en taalfouten niet verbeterd.)

– Sportzaak (2x)
– Bristol (2x)
– Delicatessenzaak
– xenos
– Ketens in het algemeen.
– Herenkleding/jeans store. Bruine gezellige cafeetjes…. en wat gezellige allerlei winkels….
– H&M Wibra
– Goedkope schoenenwinkels of c&a / h&m
– Tijdje geleden is hier op Facebook al een inventarisatie van gedaan. Volgens mij waren het vooral schoenen- en kledingwinkels die gemist worden.
– Meer kledingwinkels voor jongeren
– Schoenen, sport, computerwinkel.
– Modewinkels (vooral voor mannen)
– Schoenen/sport
– In ieder geval geen winkelketen
– Mediamarkt
– Kledingzaken (wat ‘jongere’ mode met mooie merken)
– Leuke kledingzaken en schoenenwinkels
– Rituals
– Herenkleding
– schoenen winkels herenkleding ambacht antiekwinkels snuisterijen
– Ik ben geen winkelaar.
– ophaal winkel voor internetbestellingen
– C&A, goedkope kleding winkel, Xenos
– Goedkopere schoenenwinkel, kledingzaak
– Miss etam, Xenos
– Kledingwinkels, goedkopere schoenenwinkels, boetiekjes
– meer uitgaansgelegenheid, kledingwinkel, sportwinkel
– Geen winkel maar iets wat jongeren aantrekt
– Normale kledingwinkel bv Chasin’
– Schoenenwinkels en sportwinkels
– H&m.
– Delicatessen en ambachten
– Betaalbare schoenen dames heren en kinderschoenen. Sportzaak voor voetbalkleding en fitness en trainingskleding. Sportschoenen/sneaker winkel Tienerkleding/jongvolwassen vanaf 12 jaar.
– Xenos We
– Sportkleding
– Betaalbare schoenen winkels. Leuke betaalbare kleding winkels.
– C&a
– Leuke, kleine, unieke winkels
– Koffieshop amusumenthal souvenirwinkel discotheek sportwinkel Herenkleding schuurman schoenen wok it kleine speciaalzaken Museum weekmarkt op zaterdag Toch nog meer horeca maar iets diverse En verboden voor kantoren in binnenstad
– Een (betaalbare) schoenenwinkel, betaalbare herenkleding, h&m, xenos om maar iets te noemen
– Ambachtelijke . Kleine zelfstandige ondernemers
– Mode/Kledingwinkels heren/dames/kinderen, sportkledingzaak, café/lunchrooms op de grote markt
– miss etam scapino
– Klusmaterialen, dus geen Praxis maar een kleine zelfstandige.
– Betaalbaarder segment. Schoenenwinkel
– H&M
– Mooie jonge damesmode zaak
– Delicatessenzaak, mode zaak gericht op de jongere man, groente tratieur
– Meer boetieks, mode en specialiteiten winkels
– Kledingwinkels
– Goede parfumerie
– Hornbach, BCC, Mediamarkt, Boels
– museum
– Meer kleding winkels. Geen winkels op de Nieuwstadt maar alle winkels in het centrum binnen de gracht
– Kleding winkels zoals only h en m etc. Sportwinkel
– Jeanswinkel
– Meer herenmode en betaalbaar.
– betaalbare herenmode, denk aan een WE of iets dergelijks.
sportwinkel, electronicazaak, computerwinkel, meer kleding.
– Jeans
– Meer kleding en schoenen
– Iets met mannenkleding en/of schoenen
– Schoenenwinkel / herenmode
– Sportwinkel,
– goedkope schoenenzaak ulla popken
– Kledingzaak voor jongeren
– Een betaalbare schoenenzaak
– h en m
– Niet perse meer winkels maar de huidige winkels meer bij elkaar “centraal”
– Meer kleine en creatieve ondernemers, zodat de culturele uitstraling nog sterker wordt. Richting kleding, kunst, duurzaamheid, gezonde voeding, misschien Rabo pand beschikbaar stellen als een soort overdekte markt? Zodat zulke ondernemers hier tijdelijk verkoop ruimte kunnen huren
– Mc Donalds, Game Mania, Kledingwinkels als Sting, J&J
– Gewoon meer winkels, zodat er meer aanbod is.
– Schoenenwinkel
– Specialiteiten,
– Xenos
– Emtee supermarkt
Vraag 6
Welk soort evenement mis je?
(39 vrije tekst reacties. Tik- en taalfouten niet verbeterd)

– Meer muziek (2x)
– Bijv. een zaterdagmarkt/kramendag…in combinatie met muziek op de kleine markt.
– Muziekfestivals
– Niet persé een evenement, maar wel een gebrek aan horeca (kroeg/uitgaansgelegenheid)
– Meer voor de jeugd
– popfestival openluchttheater zoals vroeger gehouden werd!Met de kerst een ‘Dickensachtig’ evenement in de binnenstad.
– Zoiets als in Aalten. In de zomer de Aaltendagen
– straatmuzikanten
– rommelmarkten, concerten, themafeesten
– Modeshow
– Iets voor de 20-35 jarigen
– Iets structureels wat jongeren aantrekt.
– 2 wekelijks open podium kleine markt
– Familie / muziek
– Historisch festival…
– Opzich niet zo zeer de aantal van de evenementen maar het wordt na mijn mening te slecht aangepakt kwa bekent making of het is half opgezet. Behalve keidagen daar is het top.
– Evenementen op zaterdagmiddag/avond in de zomer
– Iets meer voor kinderen, maar alle evenementen moeten beter aangekondigd worden
– Muziek. Cultuur kunst. Braderie
– Sport
– modeshows
– Foodtrucks of iets soortgelijks.
– Rommelmarkt
– Kraampjesmarkt
– landstad lochem festival: zoals in Groenlo hier het hooiplukkers verhaal op de grote markt
voor jongeren
– te weinig sfeer en levendigheid voor kerst.
– Als het dan toch moet, iets cultureels of stand up.
– Braderie, muziekfestival (niet alleen populaire muziek), etc.
– Meer voor jeugd en gezin
– teener disco
– Muziek is altijd goed, maar ook richting spirituele en kunstzinnige evenementen passen goed bij onze stad
– Festival
– Streekmarkten.
– Er is bijna niks voor mensen onder de 50, alles is welkom
– Meer muziekavondjes in de stad

Hieronder een andere presentatie van de resultaten waarbij de diagrammen interactief zijn geworden. De ‘vrije antwoorden’ zijn hier weergegeven als tekstwolken. Hoe groter het woord, hoe vaker genoemd.