Enquête over fietsgebruik inwoners en bezoekers

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – De gemeente Lochem werkt aan Fietsplan om fietsen aantrekkelijker en veiliger te maken. De komende jaren wordt ingezet op het optimaliseren en stimuleren van de bereikbaarheid per fiets. De fiets moet zo een volwaardig alternatief voor de auto worden. Op weg naar een Fietsplan is een enquête gestart over de ervaringen van inwoners en bezoekers met betrekking tot het fietsgebruik.

Voorbeelden van vragen in de enquête zijn: Hoe waardeert u het fietsen in de gemeente? Hoe vaak gebruikt u de fiets? Welk type fiets? Van welke routes maakt u gebruik? Welke aandachtspunten zijn er? Op www.lochem.nl/fietsplan staat de link naar de enquête.
Deze is tot maandag 3 oktober 2023 in te vullen.

Aantrekkelijker

De gemeente Lochem denkt met de resultaten beter te beoordelen wat er nodig is om het fietsen aantrekkelijker en veiliger te maken. Naast de enquête voert de gemeente een netwerkscan uit. Hierbij worden de inrichtingskenmerken zoals verharding, breedte, onderhoudsstaat en voorzieningen voor de hoofdfietsroutes en de recreatieve fietsroutes in beeld gebracht. De scan moet verder meer inzicht geven in de huidige kwaliteit van fietsroutes.

Na de netwerkscan en de enquête gaat de gemeente met verkeerskundig bureau BonoTraffics de opgehaalde gegevens verwerken en analyseren. Dit gebeurt nog het komende najaar. De opgehaalde aandachtpunten worden verder uitgewerkt tot een concept-Fietsplan. Hierbij worden ook belangengroepen als de Fietsersbond, dorpsraden en Veilig Verkeer Nederland (VVN) betrokken.

Inspraak

Het concept-Fietsplan wordt begin 2024 ter inzage gelegd. Ook komt er een informatiebijeenkomst en voor inwoners bestaat de mogelijkheid om op het conceptplan te
reageren. Naar verwachting stelt de gemeenteraad het dan definitieve Fietsplan in het voorjaar van 2024 vast.

De partijen die sinds de laatste verkiezingen een coalitie vormen hebben zich ten doel gesteld om uiterlijk 2026 het predicaat Fietsgemeente van het Jaar te worden. Dit als vervolg op het in 2022 bereiken van de status van Wandelgemeente van het Jaar.

Fietsen werd ook al als belangrijk thema genoemd in het al eerder vastgestelde Mobiliteitsplan 2022-2030. Deze is te vinden op www.lochem.nl/mobiliteitsplan. Meer informatie over het fietsplan, inclusief de link naar de enquête: www.lochem.nl/fietsplan.