Bijna nergens meer hondenbelasting in Achterhoek

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/LICHTENVOORDE – Er zijn nog maar weinig Achterhoekse gemeenten die hondenbelasting heffen. Dit is nog het geval in Zutphen, Oost-Gelre, Doetinchem en Doesburg. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Lochem schafte de belasting al jaren geleden af. In de Achterhoek ‘verdient’ Aalten het meest aan de hondentaks. Omgerekend per inwoner komt daar 6,50 euro per jaar in het laatje. Zutphen scoort 6,20 per inwoner en Oost-Gelre 3,95. Doesburg haalt jaarlijks 4,69 euro per inwoners op en Doetinchem 2,09 euro.

Bedragen

Opvallend is dat ten zuiden van de Achterhoek, in de Liemers, relatief hoge bedragen worden gevraagd. Zevenaar behoort qua opbrengst per inwoner tot de landelijke top met 9,62 euro. Het naastgelegen Montferland haalt 7,23 euro op.

Nog maar ruim de helft van de gemeenten (54%) in Nederland heft hondenbelasting en de tendens is dalend. In 2010 gold de belasting nog in 71 procent van de gemeenten. In landelijke gemeenten wordt het bezit van een hond minder vaak belast dan in meer stedelijke gebieden. In de provincie Drenthe is geen gemeente meer te vinden die de belasting heft.

Prijs per hond

De prijs per hond per jaar varieert van een kleine 80 euro tot bijna 130 euro per jaar. Bij elkaar opgeteld levert de hondenbelasting in Nederland zo’n 51 miljoen op. Bij gemeenten die de belasting nog heffen is de opbrengt minder dan een half procent van de begroting.

Redenen om te stoppen zijn de scheve gezichten van inwoners die zien dat de belasting in buurgemeenten niet meer wordt geheven en het feit dat controle op hondenbezit lastig en duur is. Het inzetten van controleurs drukt de opbrengst voor de gemeentekas enorm.