Sluis Eefde beschadigd en minstens 24 uur gestremd

0
Eefde en sluis vanuit de lucht. (Bron: Rijkswaterstaat)

EEFDE – De sluis bij Eefde is minstens tot vrijdagmiddag gestremd voor de scheepvaart. Aanleiding is een beschadiging van de drempel van de kolk aan de Lochemse zijde van de sluis. Het gaat mogelijk om forse schade maar dat kan pas worden vastgesteld als de kolk is drooggelegd.

Spudpaal
Schuttevaer, de krant en website voor maritiem Nederland, weet dat het schip Simcha de schade donderdag rond het middaguur heeft aangericht bij het binnenvaren van de sluis. De drempel is volgens Rijkswaterstaat geraakt door de spudpaal van het schip. Dat is een (anker)paal waarmee het schip zich kan vastzetten op de bodem. Waarom deze was uitgestoken is onbekend.

Reparaties
Na onderzoek naar welke reparaties noodzakelijk zijn kan een inschatting worden gemaakt hoe lang het herstel gaat duren. De scheepvaart is geïnformeerd en wordt via de gebruikelijke kanalen op de hoogte gehouden.

Spudpaal – Wikipedia

Een spudpaal (ook wel: sputpaal, spijker of ankerpaal) is een stalen paal, die door of langs het schip loopt, op en neer gehaald kan worden, en waarmee een schip zich op de bodem van het vaarwater vast kan zetten. Het woord spudpaal is waarschijnlijk ontleend aan het Engelse woord spud, dat onder meer de betekenis van smalle spade of boren heeft.