Bewoners buitengebied krijgen voor zomer 2017 aanbod glasvezel

0
Aanleg glasvezelkabel (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Uiterlijk voor de zomer van 2017 krijgen bewoners van het buitengebied van de gemeente Lochem een aanbod voor glasvezel, maar mogelijk al eerder. Als minimaal de helft van de huishoudens/bedrijven kiest voor snel internet, televisie en telefonie, kan de aanleg van start gaan.

Volgorde
Wethouders van 11 gemeenten hebben hierover afspraken gemaakt met CIF, het bedrijf dat het glasvezelnet gaat aanleggen. De volgorde van gemeenten is als volgt Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Lochem, Zutphen, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg en Montferland. In Berkelland en Winterswijk is de inventarisatie van huishoudens die willen meedoen inmiddels gestart. Pas als 50% van de inwoners meedoet begint de aanleg. Dat kan na de zomervakantie al het geval zijn. De verwachting is dat de eerste deelnemers nog dit jaar een aansluiting hebben.

Vastrecht
Deelnemers betalen een vastrechtvergoeding van 9,95 per maand. Wat ze precies gaan afnemen bij een provider is daarbij niet van belang. Dat kunnen interent, tv en/of telefonie zijn. Welke providers zich op het netwerk gaan begeven is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk zijn dat in ieder geval Solcon, Caiway en Fiber. Voor bedrijven zijn de zakelijke dienstverleners WeServe en CBizz in de markt.

Duidelijkheid
Wethouder Jan Kottelenberg: “Steeds meer ondernemers en inwoners in het buitengebied van Lochem ervaren dagelijks dat zij niet meer uit de voeten kunnen met de huidige digitale verbindingen. Ik ben daarom blij dat er nu duidelijkheid is over de aanleg van glasvezel. Daarmee zijn de vele problemen met bijvoorbeeld geen of traag internet en digitale televisie voorbij. In CIF heeft Lochem een betrouwbare marktpartij gevonden die die problemen gaat oplossen.”

Deelgebieden
CIF gaat bij de aanleg van de glasvezel niet uit van gemeentegrenzen maar van deelgebieden. De grens wordt dan bijvoorbeeld gevormd door een spoorlijn of een kanaal. Dat betekent dat sommige inwoners van de ene gemeente meegaan met de volgende gemeente. Hoe die geografische grenzen precies lopen is pas bekend op het moment dat een gemeente aan de beurt is. De betrokkenen krijgen hierover bericht.

Meer informatie: www.glasvezelbuitenaf.nl.