Bescheiden afscheidsbijeenkomst wethouder Bert Groot Wesseldijk

0

LOCHEM – Formeel was hij al uitgezwaaid tijdens de raadsvergadering van 22 maart maar vrijdag (16/4) werd nogmaals afscheid genomen van de wethouder Bert Groot Wesseldijk. Dit keer via een bescheiden bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis. Daar waren zijn gezin en een beperkt aantal andere mensen aanwezig. Via videoverbindingen spraken velen de scheidende man toe.

Het afscheid werd live gestreamd voor iedereen die het wilde volgen. Klik op de play-knop hierboven om de stream terug te kijken…

Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve en GB-fractievoorzitter Marja Eggink bevonden zich in dezelfde ruimte en spraken hem toe. Verder waren het ambtenaren, vertegenwoordigers van organisaties en dorpsraden, partijgenoten, college wethouders uit andere gemeenten en opvolger Robert Bosch die hem bedankten voor bewezen diensten in de afgelopen 7 jaar.

Start loopbaan

Tenslotte nam ook Groot Wesseldijk zelf het woord. Hij schetste de start van zijn loopbaan als bestuurder: “Op 8 mei 2014 zette ik ‘s middags mijn pc bij de Rabobank uit. Even snel thuis eten en even later zat ik in de raadszaal voor mijn beëdiging.” Bestuurlijke ervaring had hij toen nog niet. “Ik heb veel moeten leren. Maar ook veel mogen leren”, zo vindt hij zelf.

Burgemeester Van ‘t Erve, die toen ook nog maar 3 maanden in functie was in Lochem, zei destijds: “Ze gooien je in het diepe. Op een gegeven moment kom je spartelend boven en dan denk je, ik kan zwemmen.”

Zwemmen

In de eerste periode Groot Wesseldijk naar eigen zeggen veel aan de ervaring van Jan Kottelenberg, die na een jaar vertrok om burgemeester te worden van de gemeente Neder-Betuwe.

De samenwerking met het huidige college, met naast zijn eigen GB ook GroenLinks en VVD ging volgens hem ook goed. Hij werkte samen met de wethouder Henk van Zeijts en Eric-Jan de Haan. “We konden elkaar vaak scherp bevragen en ons afvragen: ‘willen we dit wel?’. Maar als het besluit eenmaal was genomen dan zetten we gezamenlijk de schouders eronder.”

Lastiger

Volgens Bert Groot Wesseldijk wordt besturen lastiger doordat de financiële beperkingen groter worden en taken toenemen. “De druk op de besturen en raden wordt steeds groter. Laten we zuinig zijn op dit systeem. Besturen is heel lastig en als ik dan merk hoe sommige bestuurders bejegend worden dan raakt me dat wel. Maar gelukkig heb ik het hier in Lochem niet meegemaakt.”

Bert Groot Wesseldijk is op 1 april begonnen als interim-directeur van Tribuut, dat namens een vijftal gemeenten – waaronder Lochem – de belastingen int.