Home Lifestyle Reizen Beperkende voorwaarden bij annuleren reis door reisgenoot

Beperkende voorwaarden bij annuleren reis door reisgenoot

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Stel je hebt samen met een van je beste vrienden een stedentrip geboekt. Onverwacht moet hij helaas de reis annuleren vanwege een ernstig zieke vader. Je reisgenoot kan met een annuleringsverzekering de reis over het algemeen kosteloos annuleren. Voor jou geldt dit echter niet altijd. Veel verzekeraars hanteren hiervoor extra voorwaarden. Wees hier alert op als je samen op reis gaat.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Bij bijna alle reisverzekeringen, zowel kort- als doorlopend, kun je aanvullend een annuleringsverzekering afsluiten. Je krijgt dan onder voorwaarden de reiskosten vergoed als je onverwacht niet op reis kunt. Ga je als gezin op vakantie? In die situatie geldt de kosteloze annulering voor het gehele gezin. Dit is anders als je met een vriend(in) op vakantie gaat.

Dekking bij annulering reisgenoot beperkt
Onderzoeksbureau MoneyView onderzocht de specifieke voorwaarden van reisverzekeringen. Bij alle 43 doorlopende reisverzekeringen is annulering mogelijk bij het afhaken van een reisgenoot. Hier stellen echter maar vijf producten geen beperkende voorwaarden aan. Bij de overige 38 producten worden wel aanvullende voorwaarden gesteld, waaronder:

A. De reisgenoot moet eveneens een annuleringsdekking hebben gesloten waarop de reden van annulering gedekt is;
B.  De reisgenoot moet dezelfde heen- en terugreis hebben geboekt als de verzekerde;
C. De verzekerde moet door het annuleren van de reisgenoot alleenreizend worden;
D. De reisgenoot moet samen met verzekerde vermeld staan op de boekingsbevestiging van de reisorganisatie.

Combinatie van beperkende voorwaarden
Bij de helft van de annuleringsverzekeringen (23) wordt er een combinatie van beperkende voorwaarden gesteld als een reisgenoot de vakantie wil annuleren. Bij zeven verzekeringen gaat het zelfs om drie redenen, namelijk reden A, B en C. Wordt er aan één van die voorwaarden niet voldaan, dan heb je geen recht op dekking. Hieronder vind je een overzicht met gecombineerde voorwaarden:

Algemene annuleringsvoorwaarden
Een van de meest voorkomende beperkende voorwaarden is ‘De reisgenoot moet eveneens een annuleringsdekking hebben gesloten waarop de reden van annulering gedekt is’. Het is dus belangrijk dat zowel jij als jouw reisgenoot een annuleringsverzekering hebben afgesloten. Zaken die doorgaans standaard onder de annuleringsdekking vallen zijn:

  • Ernstige ziekte of overlijden van jezelf of naasten. Bij naasten gaat het om eerste en tweedegraads familie. Denk aan ouders, kinderen, grootouders, kleinkinderen of broers en zussen.
  • Onvrijwillige werkeloosheid (ontslag bij vast dienstverband).
  • Verbroken relatie die geregistreerd is en nu officieel ontbonden is.
  • Nieuwe baan (alleen als je hiervoor werkloos was).
  • Een onvoorziene medische ingreep.
  • Zwangerschapscomplicaties.
  • Ziekenhuisopname tijdens de reis.

Sommige annuleringsverzekeringen hebben uitgebreidere mogelijkheden voor annulering. Check dus altijd de voorwaarden voor je een reis- en annuleringsverzekering afsluit. Houd ook rekening met de afsluittermijn van een annuleringsverzekering, deze moet je zo snel mogelijk afsluiten na het boeken van je reis.

Advies nodig?
Ga jij met een goede vriend(in) op stap? Zorg dat jullie beide een annuleringsverzekering afsluiten, zodat je ook los van elkaar verzekerd bent. Benieuwd welke reisverzekering bij jou past, met de meest gunstige voorwaarden? Het Team TravelXL van de Leven & WonenDesk zoekt het graag uit.

Leven & WonenDesk
Team TravelXL
Nieuwstad 7, Lochem
Tel. 0573 255401
Of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl.