Beeld Willem Berkhemer naar voorterrein Monuta Zutphenseweg

1
Het beeld van Willem Berkhemer bestaat uit delen en wordt weer opgebouwd bij Monuta Kamperman aan de Zutphenseweg (foto: Ab Braakman)

LOCHEM – Het beeld van Willem Berkhemer, dat jarenlang de entree van het voormalige Rijks Scholen Gemeenschap in Lochem sierde, wordt momenteel geplaatst op het voorterrein van Monuta Kamperman aan de Zutphenseweg. Sinds de sloop van de voormalige RSG stond het wat verloren in een hoekje van de Nieuwe Begraafplaats, even verderop aan de Zutphenseweg.

Een aantal Lochemers nam het initiatief voor de verplaatsing van het fonteinbeeld naar een plaats waar het meer in het oog springt. Een oproep leverde veel potentiële locaties op. Op een ‘shortlist’ die eind 2020 werd gepresenteerd prijkten, naast Monuta, ook een plek bij de kruising van Barchemseweg en Nieuwstad. Het beeld laten staan op de begraafplaats was eveneens een optie.

Goed zichtbaar

De plek waar het nu weer is opgebouwd lag eigenlijk meteen al het meest voor de hand. Daar is ruimte om het goed uit de verf te laten komen en is het goed zichtbaar vanaf de openbare weg.

lees verder onder de foto:

De opbouw van het Berkhemer-beeld in het eerste stadium (foto: Ab Braakman)

Voor de verplaatsing moest nog wel een flink bedrag bij elkaar worden gebracht. Het beeld zelf wordt door de gemeente Lochem in bruikleen gegeven. De werkzaamheden zijn uiteindelijk bekostigd via een crowd-fundingactie en sponsoging. Vorige week begon de verplaatsing van het beeld.

De Velhorst

De fontein-obelisk van Willem Berkhemer is niet precies gedateerd, maar is in ieder geval van voor 1971. De kunstenaar woonde eind vorige eeuw jarenlang op landgoed De Velhorst bij Almen. Meer over zijn leven werk is te vinden op Wikipedia.

Meer beelden van de verplaatsing – en de voorbereidingen – zijn te vinden op de Facebookpagina van de initiatiefnemers.

De vorige locatie van het beeld op de begraafplaats en de start van de ontmanteling aldaar (foto: Ab Braakman)

1 REACTIE

Comments are closed.