Bedrijfspand kopen? Een goede zaak!

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

Kleine bedrijven hebben moeite om een geschikt bedrijfspand in de buurt te vinden. Er lijkt in Nederland een tekort te zijn aan bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven.

Dit is een artikel in een serie adviserende berichten over leven, wonen en geld dat LochemsNieuws brengt in samenwerking met de Leven & WonenDesk Lochem. Lees HIER meer over deze samenwerking.

Volgens het CBS loopt het aantal zelfstandigen met en zonder personeel inmiddels richting de anderhalf miljoen. Deze kleine bedrijven hebben allemaal een plek nodig om te werken, het liefst dicht bij huis. In sommige gemeenten bestaat het aanbod van zakelijk vastgoed maar voor een aantal procent uit kleine bedrijfsruimtes. En de kleine bedrijfsruimtes die er zijn, voldoen vaak niet aan de eisen van deze tijd.

Huren, een bewuste keuze?
Naast het tekort aan geschikte panden is er nog een probleem voor kleine ondernemers: de meeste bedrijfsruimtes in Nederland zijn huurpanden. Volgens cijfers van Company Info, leverancier van bedrijfsinformatie, huurt 70% van de kleine bedrijven een bedrijfspand. Dat kan een bewuste keuze zijn van de ondernemer. Maar, ruim de helft van de ondernemers geeft aan dat er ook veel onduidelijkheid is over de mogelijkheden om te kopen.

Zorgen om huurverhoging
Ondernemers die een pand huren, hebben een grote zorg: de jaarlijkse huurverhoging. Door de naweeën van de coronacrisis, de hoge inflatie, de gestegen energieprijzen en het personeelstekort komt deze verhoging nu niet uit. Maar veel pandeigenaren weigeren huurverhogingen uit te stellen. Daarmee komen veel kleine ondernemers in de problemen.

Kopen is ook een optie
Veel ondernemers realiseren zich niet dat ze ook een bedrijfsruimte kunnen kopen, blijkt uit onderzoek. En degenen die in de markt zijn om een pand in de buurt te kopen, hebben moeite er een te vinden. Dat is zorgelijk, want lokale ondernemers helpen de buurt vooruit. Als de bakker in de buurt blijft, blijft de groentewinkel ook.

Voordelen van kopen
Of een ondernemer beter een pand kan kopen of huren hangt af van de persoonlijke situatie en de ontwikkelingen in de markt. Zowel kopen als huren hebben voor- als nadelen. Hoewel de hypotheekrente stijgt kan het kopen van een eigen pand voor (kleine) ondernemers financiële voordelen bieden. Ze gooien niet meer maandelijks hun steeds hoger wordende huur weg. En als de hypotheek is afgelost is het pand van henzelf, en kunnen ze hun vastgoed bij verkoop gebruiken als pensioenvoorziening. Iets waar het bij kleine ondernemers en zzp’ers nogal eens aan schort.

Advies ondernemers: ‘Laat je niet ontmoedigen’
Maar ja, hoe zet je de eerste stap? Voor meer informatie kun je terecht bij Leven&WonenDesk Lochem. Team HypotheekDesk zoekt de mogelijkheden voor huur en koop graag voor je uit. En natuurlijk geven ze graag advies over een bedrijfshypotheek.

Leven&WonenDesk
Nieuwstad 7, Lochem
Tel. 0573 255401
Of plan direct een online afspraak op levenenwonendesk.nl