Barchemer Frans W. spon een web van financiële bedrijfjes

0
Het zonnepark in het Duitse Kleinschwabhausen (Thüringen) waarin NSE zou investeren. (bron: Google maps)

BARCHEM/LOCHEM – Barchemer Frans W. – die dinsdag (9/5) op verdenking van beleggingsfraude werd aangehouden door de FIOD – spon de afgelopen jaren een web van financiële bedrijfjes waarbij hij nagenoeg alle financiële regels aan zijn laars lapte. Dat blijkt (onder meer) uit een openbaar verslag van de curator van zijn in januari failliet verklaarde bedrijf Dumapa, gevestigd aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Dumapa
W. (51) is oud-inwoner van Lochem maar sinds een aantal jaren woonachtig in een woonboerderij bij Barchem. Uit het verslag van curator mr. J.F.H.M Bartels blijkt dat Dumapa als doel heeft/had: ‘het (in)direct houden van belangen in een beursgenoteerde vennootschap New Sources Energy NV en Crowdwatcher BV alsmede het aantrekken van financiering voor investeringen in energieparken.’ Frans W. is bestuurder en enig aandeelhouder van de vennootschap.

Vennootschappen
Frans W. is verder (indirect) en enig aandeelhouder en bestuurder is van de vennootschappen LW Holding BV, Stichting Administratie-kantoor Zoneco en Zoneco Holding BV. Dumapa is als vennootschap bestuurder en enig aandeelhouder van Crowdwatcher BV en bestuurder van Nieuw Hollands Groen NV (NHG). Verder heeft Dumapa een aandelenbelang van 33,3% in NHG. NHG houdt op haar beurt (in)direct belangen in de vennootschappen Nieuw Hollands Groen Participaties BV. en Spotenergy BV.

Beurs
Nieuw Hollands Groen heeft een aandelenbelang van 80,35%, oftewel zo’n 40 miljoen aandelen, in de beursgenoteerde vennootschap New Sources Energy NV (NSE) houdt. NSE is genoteerd aan de beurs (Euronext) in Amsterdam, maar de handel is eind april voor onbepaalde tijd stilgelegd. NSE is weer enig aandeelhouder van New Sources Energy Germany BV, dat weer een aandelenbelang van 100% in Zoneco GmbH heeft. Een GmbH is de Duitse versie van een besloten vennootschap.

Schuldeiser
Een schuldeiser die constateerde dat Dumapa een afgesproken betalingsregeling niet nakwam vroeg het faillissement al in december aan. Het werd toen op verzoek van W. aangehouden. Bij een tweede faillissementszitting op 10 januari kwam hij niet opdagen en werd het bankroet een feit. Ondanks een eerdere aankondiging verzette W. zich daar niet meer tegen.

Geen administratie
Bij Dumapa ontbreekt elke vorm van administratie en op de bankrekening staat 25,52 euro. Buiten de bankafschriften is er geen enkele vorm van boekhouding, zo concludeert de curator. Dat kan W. worden aangewreven, want er bestaat een wettelijke boekhoudplicht. Ook ontbreken de eveneens verplicht jaarstukken over 2014 en 2015. Er zijn geen jaarrekeningen opgesteld, laat staat goedgekeurd of gedeponeerd.

Onbehoorlijk bestuur
De curator is al tot de slotsom gekomen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Dat kan ertoe leiden dat W. hoofdelijk aansprakelijk wordt gesteld voor de schulden van de vennootschap(pen). De curator onderzoekt op dit moment of er sprake is van zogeheten paulianeus handelen. Daarbij wordt bekeken of er in de periode voorafgaande aan het faillissement dingen zijn gedaan waardoor de schuldeisers zijn benadeeld. Een nieuw faillissementsverslag waarin mogelijk meer bekend wordt hierover wordt op korte termijn verwacht.

Tegoeden
W. heeft tegenover de curator overigens verklaard dat er sprake is van ruim 9 ton aan schulden maar dat hij nog zo’n anderhalf miljoen tegoed zou hebben van debiteuren. Wie dat zijn is vooralsnog onduidelijk. In zijn speurtocht heeft de curator onder meer contact gehad met een Duitse advocaat. W. spiegelde beleggers steeds voor dat er geïnvesteerd werd in Duitse zonneparken. Ook wordt de waarde van belangen in de andere genoemde vennootschappen onderzocht. Het aandeel NSE was op het moment dat de handel werd stilgelegd 0,55 euro waard.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verdenkt W. van belegginsfraude waarmee in totaal zo’n 6 miljoen euro is gemoeid. 

Achtergrond:
NSE maakte in 2014 de overname van drie 3 Duitse solarparken in Kleinschwabhausen, Niepars en Breitenbach bekend. Onder meer Solar Magazine maakte er destijds melding van. Onder dat bericht is te lezen dat NSE het persbericht later weer terugtrok.

Lees HIER meer over de achtergrond van Wieringa en NSE

Oproep
Bent u inwoner van de gemeente Lochem en gedupeerd door de activiteiten van Frans W.? Dan wil LochemsNieuws uw verhaal graag horen.

U kunt mailen naar info@lochemsnieuws.nl of gebruik maken van onze module ‘Jouw Lochems nieuws’. Daar kunt u ook anoniem reageren en bestanden uploaden.