Wijkactie LochemEnergie en Viverion in Prinsessenbuurt

0
Energiecoaches aan het werk (eigen foto)

LOCHEM – De informatiestand van LochemEnergie strijkt zaterdag (13/5) neer in de Lochemse Prinsessenbuurt. Tussen 10 en 12 uur geven energiecoaches en vrijwilligers onder meer voorlichting over de mogelijkheid van zonnepanelen op de daken van huurhuizen van Viverion. Ze zijn te vinden op bij de kruising van Oranjelaan, Prinses Margrietlaan en Prins Clauslaan.

Besparing
Maar er is ook informatie te krijgen over energiebezuiniging en woningsisolatie. De vrijwilligers weten alles van de elektrische deelauto’s, de zonneparken en dus ook van het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen. De kans ligt voor het oprapen want de huurders hoeven zelf vrijwel niets te doen. De plaatsing wordt geregeld en tot extra kosten leidt het ook niet. Die zijn namelijk weg te strepen tegen de opbrengst.

Opbrengst
De opbrengst hangt uiteraard af van het aantal zonuren. Over een heel jaar gerekend kan de opbrengst een keer in het nadeel uitvallen, maar ook in het voordeel. Bijzonder veel zullen de huur en de opbrengst echter niet uiteenlopen zo denken LochemEnergie en Viverion.

Tips
De energiecoaches geven tips over kleine aanpassingen in huis die tot besparing kunnen leiden. Desgewenst lopen een coach samen met de bewoner door het huis om ter plekke te bespreken wat er allemaal verbeterd kan worden. In het geval van ingrijpende (dure) maatregelen wijzen de energiecoach de weg.

Via energieloketlochem.nl kan een HuisScan worden gedaan. Ook dat geeft snel een beeld van maatregelen die geld kunnen opleveren en gunstig zijn voor het milieu.