FIOD pakt Barchemer (51) op voor beleggingsfraude

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

BARCHEM/LOCHEM – Barchemer Frans W. (51) is dinsdag (9/5) opgepakt door de FIOD. De speurders van de Belastingdienst verdenken de voormalige inwoner van Lochem ervan de inleg van beleggers achterover te hebben gedrukt. Van de in totaal ongeveer 6 miljoen euro is vermoedelijk maar een klein deel daadwerkelijk geïnvesteerd in zonneparken, zoals de beleggers werd voorgespiegeld. 

Beslag
De Autoriteit Financiële Markten deed aangifte van de vermeende fraude, zo blijkt uit een persbericht van de FIOD. Ook werd dinsdag beslag gelegd op de woning van W. in Barchem. Het onderzoek wordt voortgezet door het Functioneel Parket.

Topman
Frans W. was topman van het beursgenoteerde fonds New Sources Engergy (NSE) en kwam de afgelopen tijd al vaker negatief in het nieuws. Er rezen twijfels over de vele BV’s rond NSE waarvan W. telkens bestuurder en aandeelhouder bleek te zijn. Het ging om kring van BV’s waarbinnen geld werd rondgepompt.

Failliet
Het aandeel NSE mag al sinds 14 maart niet meer worden verhandeld van de AFM. Die ingreep kwam nadat W. persoonlijk failliet werd verklaard. Dat hield verband met het bankroet van zijn persoonlijke BV Dumapa Holding, dat weer aandeelhouder was van NSE.

Waarschuwing
De AFM waarschuwde beleggers al in 2015 voor de handel en wandel van de Barchemer. De financiële waakhond kon toen nog geen overtredingen vaststellen maar had grote bedenkingen bij de gang van zaken. Frans W. is al eerder veroordeeld voor oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte.

Dwangsom
Eerder dit jaar moest NSE een dwangsom van 50.000 euro ophoesten. Die werd door de AFM opgelegd omdat het bedrijf geen inzicht kon of wilde verschaffen in de boekhouding. 

Het Financiële Dagblad kwam vandaag met meer informatie over W.

Oproep
Bent u inwoner van de gemeente Lochem en gedupeerd door de activiteiten van Frans W.? Dan wil LochemsNieuws uw verhaal graag horen.

U kunt mailen naar info@lochemsnieuws.nl of gebruik maken van onze module ‘Jouw Lochems nieuws’. Daar kunt u ook anoniem reageren en bestanden uploaden.