Art Langeler: ‘Continuïteit in voetbal loont’

0
Art Langeler, eerder dit jaar te gast bij De Toekomst (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Oud-Lochemer Art Langeler is momenteel coach van Jong Oranje. Donderdagavond (1/4) was hij te gast bij tafeltennisvereniging De Toekomst. Daar gaf hij een inkijkje in zijn visie op sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Hij pleitte onder meer voor meer continuïteit in de sport waar trainers soms al na een paar slechte wedstrijden aan de dijk worden gezet.

Art Langeler sprak tijdens de derde speelavond van het bedrijventoernooi van De Toekomst. Dat toernooi wordt volgende week afgerond.

PSV
Met de voordelen van continuïteit in de voetballerij heeft Langeler persoonlijk ervaring opgedaan. Na zijn succesvolle periode als hoofdtrainer van PEC Zwolle werd hij hoofd jeugdopleiding bij PSV. Hij werd voor 4 jaar vastgelegd. Het contract was bewust zo opgesteld dat ‘ontsnappen’ bijna onmogelijk (lees: onbetaalbaar) was. Alles met het oog op de continuïteit.

Jeugdopleiding
,,PSV wilde van koopclub naar opleidingsclub, al was het maar omdat goede spelers kopen steeds moeilijker wordt voor Nederlandse clubs. De jeugdopleiding bij PSV was ernstig verwaarloosd en wij kregen de opdracht daar verbetering in te brengen. Dat is erg goed gelukt. Er loopt momenteel ontzettend veel talent uit eigen opleiding rond in Eindhoven”, aldus Langeler.

Clubs
In het derde jaar van die klus meldden zich veel clubs die geïnteresseerd waren om Langeler aan te stellen als trainer. Het genoemde dichtgetimmerde contract belemmerde een vertrek. Hij heeft er geen spijt van. ,,Het werken met jonge en ambitieuze mensen is bijzonder gaaf en dat is wat ik het liefst doe”, zo zegt hij.

Onderwijs
Die opvatting is niet verwonderlijk, want Art Langeler heeft een onderwijsachtergrond (sport en beweging). Kort voordat hij door Zwolle werd gevraagd had hij eigenlijk al besloten dat hij verder wilde in de directie van Landstede Opleidingen waar hij toen al docent was. Het liep allemaal anders, hoewel hij nog altijd in zijn achterhoofd heeft dat zo’n carrière-switch tot de mogelijkheden behoort als het nodig is.

Sinterklaas
Nieuwe uitdagingen zijn een must voor de man die opgroeide in de Lochemse Kastanjelaan, waar zijn ouders nog altijd wonen. ,,Als ik ergens een tijd bezig ben en zeker als ik succes heb, dan word ik wat laks. Op een gegeven moment fietste ik als coach van Zwolle dagelijks naar het stadion. Dan stonden er mensen langs de weg die ‘Artjùùh!’ stonden te roepen. Ik reed er wuivend als een soort van sinterklaas langs. Tot die keer dat ik me bij aankomst op de club realiseerde dat ik de training helemaal niet had voorbereid. Toen dacht ik: nu wordt het tijd voor wat anders.”

Televisie
Langeler vertelde donderdag ook dat hij het altijd erg lastig heeft gevonden dat mensen op radio en televisie over zijn prestaties praten waar hij zelf niet bij is. ,,Dat went nooit. Het zijn meestal mensen die ik toch al niet erg hoog heb zitten en die meten zich een stevige mening aan over je werk. Ik keek er liever niet meer naar. Dan hoorde de volgende dag in de supermarkt wel eens dat het weer over mij was gegaan en dat het niet zo mooi was.”

Voetbal Inside
Hij hield zijn gehoor in Lochem dan ook voor: ,,Als je naar programma’s als Voetbal Inside kijkt moet je dat eigenlijk doen in de wetenschap dat 90% wat daar wordt gezegd niet klopt. Als Johan Derksen iets zegt, bedenk dan: het is vermoedelijk niet waar.”

Toekomst
Hij gaat nu met Jong Oranje op weg na het EK van 2019. Als dat wordt gehaald lonken ook de Olympische Spelen van 2020. Langeler is erg pertinent over wat er na dit avontuur bij de KNVB komt: ,,Mijn volgende klus is weer het trainerschap bij een club.”

In de jubileumkrant van Sportclub Lochem, dat 100 jaar bestaat,  verschijnt binnenkort een uitgebreid interview met Art Langeler.