Amy’s Legacy debuteert in Schouwburg Lochem

0
Amy's Legacy in actie tijdens een repetitie in Klein Dochteren (eigen foto)

LOCHEM – Amy’s Legacy is een 10-kopppige band en, zoals de naam al doet vermoeden, staat de muziek van Amy Winehouse centraal. In de huidige samenstelling debuteert de band op zaterdag 14 januari in de Schouwburg Lochem. Het is een activiteit van de Vrienden van de Schouwburg. En… twee leden van Amy’s Legacy komen uit Lochem.

Susanne Abrahams is leadzangeres en Keimpe Bloem is drummer. Keimpe woont sinds 2013 in Lochem en is in het dagelijks leven docent economie aan het Isendoorn College in Warnsveld. Lochemers kunnen hem ook kennen als energiecoach van LochemEnergie. Dat is vrijwilligerswerk.

Hij drumt al sinds zijn 8e jaar en speelde in diverse bands. Eerder dit jaar zag hij een oproep op Facebook voorbijkomen van Amy’s Legacy. Dat leidde ertoe dat hij de drumkruk van de band innam.

Cultuurstadje

Susanne Abrahams woont sinds 3 jaar in Lochem. Net als Keimpe Bloem trok Lochem onder meer vanwege de naam die het heeft een kunst- en cultuurstadje te zijn. Als het gaat om popmuziek bleek dat overigens nogal tegen te vallen. Voor Susanne had dat overigens vooral 0ook te maken met de coronatijd. Toen gebeurde er sowieso weinig tot niets.

In het dagelijks leven is de zangeres sinds kort trouwambtenaar in de gemeente Oost-Gelre en daarnaast als zzp’er begeleider van ouders met zorgintensieve kinderen. Op cultureel gebied engageert ze zich als bestuurslid van de Vrienden van de Schouwburg.

Voor de leeuwen

Met Amy Winehouse kwam ze in aanraking toen ze in haar vorige woonplaats Spankeren, bij Brummen, werd gevraagd als zangeres voor een gelegenheidsband. Tussen Brummen en Eerbeek, in Oeken, ligt het bekende café-restaurant De Vroolijke Frans. Onder de noemer ‘Covertijd’ worden daar regelmatig avonden gehouden waarbij de muziek van één artiest of band centraal staat. Daar worden dan muzikanten bij gezocht die, na vaak maar twee keer repeteren, voor de leeuwen worden gegooid. Of althans, zichzelf voor de leeuwen gooien.

Susanne was tot dat moment vooral ‘zangeres onder de douche’. Ze zegt: “Toen ik gevraagd werd, kende ik eigenlijk, net als iedereen, alleen de grote hits van Amy. Tijdens de repetities kwam ik er al snel achter dat imiteren van die stem bijna niet is te doen. Tijdens die eerste optredens deed ik zo goed mogelijk mijn best om de teksten goed te zingen, maar heel goed voelde dat toen nog niet.”

Vastbijten

Op een podium staan beviel echter wél heel goed en ze besloot zich vast te bijten in het repertoire van Amy Winehouse. “Zij is een geniale zangeres. Tijdens concerten gaat ze écht alle kanten op en de timing is onnavolgbaar. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik niet te veel moet proberen haar te imiteren. Recht doen aan haar vele mooie nummers is belangrijker. We zijn niet Amy, we doen Amy”, zo zegt ze.

Van de bezetting van die eerste optredens is alleen Susanne nog over. De rest haakte, vooral in coronatijd, af en werd vervangen. In de huidige bezetting spelen veel ervaren muzikanten. Ze komen niet alleen uit de regio, maar ook uit onder meer Arnhem, Ede en Zwolle. De band bestaat, naast de basisbezetting van bas, drums, gitaar en toetsen, uit twee achtergrondzangeressen en drie blazers. In de blazerssectie valt een baritonsax, met prachtige lage tonen, op.

Klein Dochteren

Gerepeteerd wordt in Klein Dochteren. Daar is langzaamaan een hechte band ontstaan, zodat Amy’s Legacy klaar is om de podia te bestormen. “Onze muziek is onder meer heel geschikt voor festivals”, zo luidt een hint richting organisatoren. En het is geschikt voor een breed publiek. Amy Winehouse is immers jazzy, soul, easy listening, ska en reggae. Tijdens de ‘theaterversie’ in januari neemt Susanne de tijd om bij de nummers wat te vertellen over de totstandkoming ervan en over het leven van Amy Winehouse in het algemeen.

Toen Susanne Abrahams in het bestuur van de Vrienden van de Schouwburg vertelde over haar band, werd dat opgepikt door haar medebestuursleden. Op de vraag of de Vrienden zich nu ook gaan ‘bemoeien’ met de programmering van de Schouwburg, zegt bestuurslid Laura van de Linde: “Nee, niet meer dan wat we tot nu toe deden. We zorgen elk seizoen voor financiële ondersteuning van een aantal bijzondere voorstellingen. Dat we nu ook zelf een concert organiseren past prima bij de doelstelling om nieuwe leden te trekken en liefst ook uit andere doelgroepen. Ook het ondersteunen van jong en nieuw talent hoort bij onze missie.”

Informatie

En vrienden met andere smaken hoeven niet bang te zijn dat deze activiteit de vaste Vriendenavond vervangt. Dat is niet het geval, zo verzekert Laura van de Linde. Amy’s Legacy is ook niet exclusief voor Vrienden. Iedereen is welkom. De Vrienden krijgen wel korting op de toegangsprijs.

Het concert wordt op 14 januari gehouden in de theaterzaal van de schouwburg. Kaarten zijn te koop via www.schouwburglochem.nl en aan de kassa van Schouwburg Lochem. Vrienden betalen 10 euro. De reguliere toegangsprijs is 17,50 euro. Jongeren mogen, via het jongerenlabel ePiC, voor 6 euro naar binnen.