Almense boer krijgt toestemming mest bovengronds uit te rijden [video]

0

ALMEN – De Almense boer Roland Kleine heeft een jarenlange strijd gewonnen. Hij heeft eindelijk een ontheffing om mest bovengronds uit te rijden. Een primeur. Andere boeren injecteren de mest in de grond. Niet goed voor het bodemleven, vindt Kleine.

De wet staat niet toe dat mest bovengronds wordt uitgereden. De Almense boer doet het al jarenlang stiekem toch, zo vertelt hij in een reportage van Omroep Gelderland (zie video boven dit bericht). Hij kreeg er bekeuringen voor maar die vocht hij aan via de rechter. Nu kan hij bij controle een brief van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tonen.

Explosief mengsel

Kleine vindt het injecteren van mest in de bodem onnatuurlijk en schadelijk voor de grond. Bijna alle boeren injecteren een mengsel van urine en stront van de koeien. De Almenaar scheidt deze zaken van elkaar en rijdt ze afzonderlijk uit over zijn land. Hij wijst op de gassen die ontstaan in de meeste gierkelders. Dat is letterlijk een ‘explosief mengsel’.

Bevrijding

Bij injecteren breng je dat in de grond en dat is volgens Kleine slecht voor wortels van gewassen en voor ander leven in de bodem. Bovendien komt er door injectie een ongewoon grote hoeveelheid mest in de grond. Roland Kleine voorspelt dat zijn methode binnen 10 jaar gemeengoed is en dat alle boeren zo (moeten) gaan werken als hij. De ontheffing noemt hij een bevrijding en een overwinning.