Gemeente Lochem kent geen gevallen van mestfraude

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/BERKELLAND – Vandaag (1/12) werd bekend dat er in de gemeente Berkelland tientallen gevallen van mestfraude zijn ontdekt. Boeren rijden mest uit op grond van de gemeente en tellen die grond vaak op bij hun eigen areaal om meer Europese subsidie op te strijken. De gemeente Lochem zegt geen aanwijzingen te hebben dat dit ook hier speelt.

Geen aanleiding
Een woordvoerster van de gemeente letterlijk: ”We hebben geen concrete aanleiding om ons hierin te verdiepen.” Tegen het NOS Radio 1 Journaal zei burgemeester Joost van Oostrum dat hij verwacht dat het illegaal grondgebruik overal in het land voorkomt.

Kwart fraudeert
Een adviseur van de gemeente Berkelland schat dat een kwart van de boeren fraudeert door grond van de gemeente in te pikken. Dat levert de boer gemiddeld zo’n 1500 euro per jaar aan extra subsidie op.  Het gaat meestal om bermen en groenstroken die langs de eigen grond van boeren ligt.

Slapen
Joost van Oostrum tegen de NOS: ,,De wet en regelgeving maakt het zo makkelijk, dat het bijna uitlokking is. Ik moet eerlijk zeggen dat Den Haag en Brussel liggen te slapen, want we zijn hier al sinds 2014 mee bezig.” Berkelland heeft herhaaldelijk aan de bel getrokken bij het ministerie van Landbouw en de EU..

Natuurschade
De illegale werkwijze van de betrokken boeren leveren natuurschade op. Door bermen en groenstroken te maaien, verdwijnt de diversiteit in de begroeiing. Volgens en insecten hebben daar last van.

Berkelland heeft overigens besloten geen aangifte te doen tegen de boeren die aantoonbaar fraudeerden. Ze werden gesommeerd te stoppen met deze praktijken. De gemeente zegt beëindiging ervan belangrijke te vinden dan straffen.

OPROEP:
LochemsNieuws wil graag in contact komen met mensen die weet hebben van soortgelijke praktijken in de gemeente Lochem. Reacties worden discreet behandeld en over anonimiteit valt te praten. Reacties zijn welkom via: info@lochemsnieuws.nl