Alle verpleeg- en verzorgingscentra dicht voor bezoekers

0
De Hoge Weide in Lochem
LOCHEM/GORSSEL – De bezoekersregelingen waren bijna overal al aangesperpt, maar vanaf nu moeten alle verpleeg- en verzorgingshuizen op slot. De rijksoverheid heeft de extra maatregel in de strijd tegen het corona-virus donderdagmiddag bekend gemaakt. Dit om de kwetsbare bewoners en het personeel zoveel mogelijk te beschermen.

Oproep:
LochemsNieuws wil graag in contact komen met medewerkers van verpleeg- of verzorgingscentra voor een gesprek over wat zij momenteel meemaken. Doel is een (respectvol) verslag van wat op bewoners en personeel afkomt. (info@lochemsnieuws.nl)

Ook kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen gaan op slot. De afgelopen dagen waren veel instellingen al overgegaan op een regime waarin slechts 1 bezoeker per dag per bewoner werd toegelaten. Het algehele verbod geldt vanaf 21.00 uur op donderdagavond.

Emotioneel

De maatregel hakt er soms diep in. Met name bij bewoners in de laatste levensfase moet de familie emotionele beslissingen nemen. Anderen zijn bang dat een dementerende de familieleden na een tijd van afwezigheid niet meer herkent.
De nieuwe maatregel is bekend gemaakt op een persconferentie met premier Mark Rutte en de minister van volksgezondheid Hugo de Jonge. Die laatste vervangt Bruno Bruins, die gisteravond onwel werd en vandaag besloot terug te treden omdat zijn herstel langer op zich zou laten wachten dan gedacht. Bruins was als minister van medische zorg verantwoordelijk voor het corona-dossier.

Intensive care

De maatregel heeft vermoedelijk ook te maken met de oplopende druk op de afdelingen voor intensive care in de ziekenhuis. De Jonge kondigde vandaag ook aan dat het moment nabij komt dat zieke mensen per ambulance van het ene naar het andere ziekenhuis moeten worden vervoerd.
Zorginstelling Sutfene, waaronder onder meer De Borkel in Grossel en Het Sprijk in Eefde vallen had alle bezoek al met ingang van donderdag verboden. Bij de Zorggroep Marga Klompé gold tot vandaag de één-persoonregeling. Onder deze zorggroep vallen onder meer de Hoge Weide in Lochem en ‘t Talma in Laren.

Ook intern soberheid troef

De bewoners van bijna alle voorzieningen ondervinden ook intern al de gevolgen van de crisis. Veel activiteiten zijn afgelast en ook samen eten is alleen nog op kleine schaal mogelijk.