Gelderland: Geen verrassingen bij verkiezingen Eerste Kamer

0
Foto ter illustratie

ARNHEM/LAREN – De verkiezingen voor de leden van de Eerste Kamer door leden van Provinciale Staten van Gelderland, heeft niet tot verrassingen geleid. Het meest opvallend is wellicht dat bij de BBB vier van 14 uitgebrachte stemmen naar Larenaar Steven Vrielink gingen. De overige stemmen ging naar lijsttrekker Ilona Lagas, uit Vinkenbuurt bij Ommen.

Steven Vrielink uit Laren stond op de 24e plaats op de landelijke lijst van BBB voor de Eerste Kamer en is sinds maart al Statenlid in Gelderland voor de partij. De agrarisch ondernemer en dierenarts is bewoner van Erve Hiddink aan de Bouwhuisweg in Laren. Hij wordt onder meer gezien als pleitbezorger voor particuliere grondeigenaren.

Robert Croll

Op de vierde plaats op de lijst van de BBB prijkt de naam van Robert Croll, eveneens uit Laren en bekend als bewoner van Huize Oolde. Voorkeurstemmen kreeg hij niet, maar omdat zijn partij 16 zetels in de Senaat krijgt, is hij met grote zekerheid binnen. “Behalve als ik toch een strafblad blijk te hebben”, zei hij dinsdag zelf gekscherend. Croll is rechter en voormalig rechter-commissaris. Hij was eerder CDA-voorzitter in de gemeente Lochem.

In Arnhem brachten dinsdagmiddag 55 statenleden hun stem uit. Die werden direct aansluitend geteld in aanwezigheid van alle leden. De buitengewone statenvergadering was live te volgen via de publieke tribune in het Provinciehuis en via een livestream. De uitslag werd door de voorzitter – Commissaris van de Koning John Berends – bekend gemaakt. Omdat iedereen op een kandidaat van de eigen partij stemde, komt het aantal stemmen per partij overeen met het aantal statenleden van die partij.

Stemwaarde

Bij de verkiezing heeft niet elke provincie hetzelfde gewicht. Dit gewicht wordt bepaald door het aantal inwoners per provincies en van de grote van de kiescolleges van de overzeese gebiedsdelen en niet-ingezetenen. Het aantal inwoners bepaalt de zogeheten ‘stemwaarde’ per provincie. Zuid-Holland heeft weliswaar hetzelfde aantal statenleden als Gelderland, maar een stem uit Zuid-Holland telt zwaarder dan een Gelderse stem. Gelderland staat qua stemwaarde op de vierde plaats, na Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt donderdag bekend gemaakt door de Kiesraad.