Achterhoek wint eerste Nederlandse aspergeverkiezing

0
De jury, met opde achtergrond directeur Arne Heitmeijer (l) en chef Wim Holmer van hotel Hof van Gelre (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Zit er smaakverschil tussen asperges uit Limburg, Salland, Texel of de Achterhoek? Het antwoord is zonder meer: ‘ja’. Zes chef-koks uit de regio kwamen maandagmiddag in hotel Hof van Gelre, na een uitgebreide blinde proeverij, tot de conclusie dat de Achterhoekse asperge heeft beste smaakt. Het verschil met het witte goud van Texel is echter minimaal.

De Sallandse asperge kwam als derde uit de bus en de Limburgse – die toch geldt als dé klassieker – werd hekkensluiter. Uit de beoordeling kwam ook naar voren dat de ene asperge zich beter leent voor een bepaald gerecht dan een andere. Dat zorgde voor de kleine onderlinge verschillen in de einduitslag.

Zes chef-koks

Voor de eerste vergelijkende verkiezing had directeur Arne Heitmeijer van het Hof van Gelre de chefs Ronald Bouwhuis van restaurant Kawop uit Lochem, Rik Beumer van De Swarte Ruijter in Holten, Chiel Dohmen van Bij Chiel in Zutphen, Paul Nijhof van Galentijn Zutphen, Jos Weel van De Tuinkamer in Ruurlo en Hans Wissink van Bon A’parte in Barchem weten te strikken.

Bijzondere gerechten

Het bleek bij sommige gerechten uiterst moeilijk om een rangorde te bepalen. Chef Wim Holmer en zijn brigade van het Hof van Gelre hadden er iets bijzonders van gemaakt. Zes niet alledaagse gerechten met steeds vier verschillende aspergesoorten.

Dat varieerde van een cheviche van coquile, asperges en een saus van rode biet. Daarbij kwam de smaak van de asperges goed tot z’n recht omdat deze rauw werd verwerkt. Slechts de zuurte van de gebruikte wijnazijn zorgt voor een bepaalde mate van garing.

Gerookte asperge

Als tweede werd (koud)gerookte asperge met lam en een specerijen vinaigrette geserveerd. Gevolgd door traditioneel bereide asperge met ham, boterjus en aardappelschuim. Bijzonder was ook de creatie van in een pakketje (papilotte) in de over gegaarde asperges met een stukje gegrilde steur van de Steurhoeve uit Laren.

Lees verder onder de foto…

De in de Green Egg gegrilde asperges met staartstuk en gepofte ui (foto: LochemsNieuws.nl)

Green Egg

Vervolgens maakten de aanwezigen kennis met asperges uit de Green Egg. Dat is een populaire ei-vormige barbecue. Ze werden geserveerd met eveneens uit de Green Egg afkomstig staartstuk (picanha) en gepofte ui. Daarbij had de ware vleesliefhebber even moeite om de focus op de asperges te houden.

Afsluiter was een sous vide gegaarde asperges met tarte tatin van rabarber en asperge-yoghurtijs. Zoete asperge blijkt allerminst een straf voor de smaakpapillen.

Asselman Barchem

Na een grondige telling van de beoordelingen van chef-koks kon Arne Heitmeijer de winnaar van de titel ‘Best Asperge van Nederland’ uitreiken. Met slechts een puntje verschil gingen de beker naar de Achterhoekse asperge. De zichtbaar verheugde aspergeteler Dick Asselman uit Barchem nam de trofee in ontvangst.

Lees verder onder de foto…

De jury, met in het midden de Barchemse aspergekweker Dick Asselman met de beker (foto: LochemsNieuws)

Goed seizoen

Asselman spreekt van een uitstekend aspergeseizoen. ,,Het afwisselende koude en warmere weer van dit voorjaar is veel beter dan de aanhoudende warmte en droogte van vorig jaar”, zo zegt hij. Het seizoen begon ook al vroeg. De eerste Barchemse asperges gingen al eind maart over de toonbank. Asselman rekent erop dat het seizoen op 23 juni wordt afgesloten.

Arne en Monique Heitmeijer van hotel Hof van Gelre hadden het tussen de bedrijven door druk met het te woord staan van de pers. Arne liep al jaren rond met het idee om een aspergeverkiezing te houden. Nu is het er dan eindelijk van gekomen; en met succes.

Wijnfestival 2019

Tijdens de proeverij waren ook Harry Mengerink en Ruud Veeze van het Wijnfestival Lochem 2019 aangeschoven. Het 2-jaarlijkse festival, waarvan de opbrengst is bestemd voor het restauratiefonds van de Grote Kerk, wordt op zaterdag 26 oktober gehouden in diezelfde kerk. De aspergegerechten gingen gepaard met een witte en rode Moj’s Kieken, van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers uit Vorden.

Souvenir

De huiswijn van het Wijnfestival Lochem 2019 (foto: LochjemsNieuws)

Deze wijn is sinds kort te koop in de Lochemse horeca en in winkels. In totaal zijn er 2400 flessen beschikbaar, waarvan een deel van de opbrengst naar het Wijnfestival gaat. Het blijkt een succesnummer want de helft van de voorraad is al weg. Toeristen blijken er gek op en nemen het – mede door de opvallende naam – graag mee als souvenir uit de Achterhoek.

Het etiket voor de ‘Lochem met Smaak-wijn’ is ontworpen door Ger ten Asbroek. Hij won de designwedstrijd die de organiserende stichting had uitgeschreven.

LochemsNieuws komt binnenkort nog uitgebreid terug op het Wijnfestival.

Zelf asperges proeven

Bij Hotel Hof van Gelre kan iedereen aanstaande zondag de winnende asperges zelf komen proeven als onderdeel van een 3-gangen diner. Daarbij wordt een glas Moj’s Kieken geserveerd. Reservering is noodzakelijk. Dat kan via telefoonnummer 0573 – 253 351 of een e-mail naar info@hofvangelre.nl.

(Koud)gerookte asperge met lam en een specerijen vinaigrette (foto: LochemsNieuws)