Aanrijtijden politie geen groot probleem

0
Foto ter illustratie (bron: rgbstock.com)

LOCHEM – Het aantal keren dat de politie in de gemeente Lochem echt te laat kwam bij een incident blijft binnen de perken. In zowel 2016 als 2017 ging het om 7 keer dat de politie niet binnen de norm van 15 minuten arriveerde bij een zogeheten ‘prio-1-melding’.

Maandag was dit onderwerp het gespreksthema tijdens een rondetafelgesprek met raadsleden en de politie. Aanleiding waren eerder door de VVD gestelde vragen over ogenschijnlijke verslechtering. Percentueel ging het aantal keren dat de politie op tijd kwam van 84,8% in 2017 naar 76% in 2017. Dit bleek uit een door de politie zelf verspreide infografiek. De landelijke norm ligt op 85%.

Meldingen
Teamchef Michel Beekhuis van de Politie IJsselstreek zei dat onderzoek van de data de reden van het verschil niet eenduidig aan het licht heeft gebracht. Wel is gebleken dat de politie in beide jaren 7 keer écht te laat was. Het aantal meldingen in de gemeente was in 2016 310 keer en in 2017 304 keer.

Afwijking
Omdat het niet om heel grote getallen gaat zorgt een klein verschil in absolute cijfers al snel voor een forse percentuele afwijking. Uit onderzoek blijkt dat aan veel uitrukken die in het geautomatiseerde systeem als ‘te laat’ worden aangemerkt een verhaal zit.

Keuze
Beekhuis hield de raadsleden voor dat een agent die bij een incident of ongeval arriveerde via de portofoon moet melden dat hij/zij te plaatse is. ,,Soms kiest de college ervoor om bijvoorbeeld meteen te beginnen met reanimeren in plaats van de knop in te drukken”, zo verklaarde de politiechef sommige overschrijdingen.

Ook komt het voor dat de brandweer als eerste op een melding af gaat. Als die ter plaatse tot de ontdekking komt dat het toch handig is om er politie bij te hebben, wordt de politie alsnog opgetrommeld. In dat geval telt de meldtijd van het incident waar de brandweer op af ging. Dan komt de politie volgens het systeem dus meestal ‘te laat’.

Maandelijks
Zoals al eerder gemeld is er inmiddels voor gekozen om de cijfers maandelijks door te geven, zodat sneller kan worden gekeken naar de achtergrond van eventuele afwijkingen.