Raad Lochem unaniem in zorg over wachtgebied Lelystad Airport

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – De Lochemse gemeenteraad heeft zich gisteren unaniem achter een motie geschaard die het college opdraagt om de zorgen van inwoners over het wachtgebied voor vliegtuigen op weg naar Lelystart Airport serieus te nemen.

Motie
De motie werd ingediend voor PvdA, Gemeentebelangen (GB), D66, CDA en GroenLinks. De VVD ontbreekt aan dat lijstje maar stemde wel voor de motie. ,,Je kunt hier niet tegen zijn”, aldus fractievoorzitter Erik Haverkort. De VVD’er liet eerder een ander geluid horen. Hij vond de discussie verspilde moeite omdat het naar verwachting om slechts één vliegtuig per kwartaal gaat die een wachtlus moet vliegen. Die lus ligt boven Gorssel en Epse. De vlieghoogte bedraagt 2700 meter.

Informeren
De aangenomen motie wil dat het college belangenorganisatie en inwoners goed te informeert over de impact van de nieuwe routes en het wachtgebied. Verder moet Lochem samen met de provincie en andere Gelderse gemeenten optrekken om de zorgen bij het ministerie en de Tweede Kamer te laten horen. Alles in het werk gesteld worden om de overlast voor de inwoners van de gemeente te beperken.

Uitstel
Onlangs besloot minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om de opening van Lelystad uit te stellen. Die was aanvankelijk voorzien voor april 2019. Nu gaat dit vermoedelijk ergens in 2020 gebeuren. De minister noemde het terugwinnen van vertrouwen bij de betrokken burgers als voorname reden voor het uitstel.