Aanpassing brandweerkazernes vergt 9 ton van gemeente

0
Foto ter illustratie (bron: VNOG.nl)

LOCHEM – Aanpassing van de brandweerkazernes in de gemeente Lochem aan de geldende eisen gaat de gemeente Lochem zo’n 9 ton kosten. Dat bedrag is te vinden in de afgelopen week gepresenteerde begroting. Almen heeft inmiddels een nieuwe kazerne maar de brandweerposten in Lochem, Laren, Gorssel en Eefde moeten worden aangepast aan de ARBO-eisen.

De vijf kazernes in de gemeente worden gebruikt door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De post Almen is nieuw en voldoet aan de geldende ARBO-eisen. Bij de vier andere kazernes is dit nog niet het geval. Zo is het verplicht dat er aparte kleedkamers zijn voor mannen en vrouwen. Deze moeten voldoen aan minimale eisen. Omkleden in de ruimte waar ook de brandweerauto’s staan mag niet meer.

Kleding

Ook moeten er gescheiden ruimtes zijn voor de schone kleding en de vuile kleding die na afloop van een brand gewassen moeten worden. In een enkele kazerne voldoen ook de sanitaire voorzieningen, de mogelijkheid voor wassen en drogen en de ruimte om de voertuigen te stallen niet meer aan de huidige eisen.

Voor 2025

Als eigenaar van de gebouwen is de gemeente er verantwoordelijk dat de inrichting voldoet aan de eisen. Met de VNOG is afgesproken dat de gemeente zich inspant om vóór 1 januari 2025 de brandweerkazernes sober, maar doelmatig aan te passen.