Aandeel ForFarmers boekt winst op eerste beursdag

0
CEO Yoram Knoops van ForFarmers slaat op de gong van Beursplein 5 in Amsterdam. (Videostill)

LOCHEM/AMSTERDAM – ForFarmers is vanaf vandaag (24/5) een beursgenoteerd bedrijf. Het aandeel bleek op de eerste dag in trek bij beleggers. De startkoers van 6,50 euro pluste al snel zo’n 10 procent. Rond 17.30 uur was daar nog een kleine 8 procent van over. De koers was toen 7 euro.

Om de beursgang van de Lochemse veevoedergigant te vieren nodigde Euronext topman Yoram Knoop uit om de beursdag te openen met een ferme klap op de gong.

Zichtbaarheid
Het bedrijf wil institutionele beleggers aan zich binden en ‘meer zichtbaar’ worden in de markt. ForFarmers is met 9,1 miljoen ton diervoeders marktleider in Europa. De omzet bedraagt ruim 2,2 miljard. Er werken bijna 2400 mensen in vier landen.

Boeren
ForFarmers komt voort uit een groot aantal coöperaties, waaronder het voormalige ABC in onder meer Lochem. Niet alle aangesloten boeren waren/zijn blij met de beursgang. Sommigen vertrokken zelfs naar de concurrentie. Anderen zien hun kans schoon om een mooi rendement te halen in deze tijd van slechte prijzen op de agrarische markten.

Invloed
De boeren blijven wel invloed houden op de handel en wandel van ForFarmers. Ze kunnen invloed uitoefenen op het beleid via de ledenraad van de coöperatie die vooralsnog de grootste aandeelhouder blijft. De coöperatie en de afzonderlijke leden hebben nu samen tweederde van de aandelen in bezit. Vastgelegd is dat dit niet onder de 20 procent mag dalen zodat ongewenste zaken gekeerd kunnen worden.

Hieronder een video van de beursgang van ForFarmers met de gongslag van topman Yoram Knoop.