50 populieren Julianaweg plat: ‘ze waren maar tijdelijk’

0
50 populieren wacht de kettingzaag (foto: LochemsNieuws.nl)

LOCHEM – De 50 populieren rond het parkeerterrein De Cirkel en de beoogde bouwlocatie voor een Lidl-filiaal, leggen binnenkort het loodje als het aan de gemeente en projectontwikkelaar Ten Brinke ligt. De bomen staan er nog geen 10 jaar. ,,Ze waren maar tijdelijk”, zo luidt de uitleg.

De populieren werden in 2009 geplant als afronding van de sanering van het zwaar vervuilde gasfabriekterrein en omgeving. ‘Een tijdelijke maatregel om het grond tussen het terrein en de woningen te herstellen. Deze boomsoort zouden we nooit zo in bebouwd gebied zetten’, laat de gemeente desgevraagd weten.

Met het oog op de voorbereiding van het de bouw voor Lidl moeten de ‘peppels’ wijken voor wat ‘een stedelijke grondstructuur’ heet.

lees verder onder de foto…

Een overzicht van een gedeelte van het plangebie, met de populieren in het blad (archieffoto: LochemsNieuws)

Bouwstart Lidl

De aanvraag van de kapvergunning werd twee weken geleden gepubliceerd. Gezien de uitleg lijkt de gemeente vast van plan de vergunning te verlenen. Wanneer de bouw start – en de bomen dus weg moeten zijn – is nog niet bekend. De gemeente denkt dat de bouwstart rond de bouwvak kan liggen. Volgens een woordvoerder worden de plannen momenteel verder uitgewerkt en is er overleg met omwonenden.

Die omwonenden zijn mordicus tegen de komst van Lidl naar de betrokken locatie. Nadat de bestemmingsplanwijziging door de raad werd aangenomen, zagen ze af van de gang naar de Raad van State. De Werkgroep Omwonenden Gasfabriekterrein (WOG) kondigden echt aan zich flink te willen roeren bij met name de ruimtelijke inpassing.

Populier – Wikipedia

De bladeren zijn afwisselend geplaatst. Eind knoppen zijn groter dan de zijknoppen. In de herfst kleuren de bladeren goudgeel tot geel. Populieren uit de secties Populus en Aegiros hebben bladstengels die zijdelings afgeplat zijn, zodat ze gemakkelijk heen en weer wiegen in de wind. Evenals wilgen, hebben populieren een krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei.