2019: 108 nieuwbouwwoningen in gemeente Lochem

0
Foto ter illustratie (bron: Afbeelding van Capri23auto via Pixabay)

LOCHEM – In 2019 zijn er 108 nieuwbouwwoningen bij gekomen in de gemeente Lochem. Dat is een stijging van 0,7 procent ten opzichte van 2018. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente slaat hiermee geen slecht figuur in de regio.

Van de buurgemeenten laat ook Zutphen een stijging van 0,7 procent zien. Dat komt daar neer op 162 nieuwe woningen.  Alleen Deventer bouwt percentueel meer, met 1,1% stiging en 499 huizen.

Rijssen-Holten scoort het slechtst: 0,2% en 25 woningen. Berkelland doet het niet veel beter met 0,3% en 68 woningen. Bronckhorst bracht het tot een stijging van 0,4% en 60 woningen. Hof van Twente laat een stijging zien van 0,6% en 90 nieuwbouwwoningen.

Knelpunten

In tegenstelling tot de Randstad en grotere gemeenten is de woningmarkt in de regio niet heel overspannen, al zijn er wel knelpunten. Vooral mensen die net teveel inkomen hebben om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen hebben het lastig. In de particuliere huursector zijn de prijzen vaak hoog en koopwoningen voor starters zijn er vrijwel niet.

Dat laatste is ook in de gemeente Lochem een probleem. Eerder klaagde de Industriële Kring Lochem (IKL) over een gebrek aan woningen voor (nieuwe) werknemers die buiten de gemeente wonen en hier niets vinden dat bij hun portemonnee past. Dat heeft gevolgen voor de reiskosten en de intensiteit van woon-werkverkeer.

Landelijk

Landelijk zijn er vorig jaar ruim 70.000 woningen bij gekomen. Het aantal nieuwbouwwoningen stijgt de laatste telkens een beetje. Na een piek in 2009 stortte de bouwactiviteit in. Sinds 2014 stijgt het weer elk jaar.