18 nieuwe taalvrijwilligers gecertificeerd

0
De groep gecertificeerde taalvrijwilligers (eigen foto)

LOCHEM/ZUTPHEN – Deze week hebben 18 taalvrijwilligers uit de gemeente Lochem en Zutphen het certificaat ‘Taal voor het Leven’ ontvangen. De training van 5 keer 3 uur werd gegeven door José Boone van Taalhuis Lochem-Zutphen. 

De nu gecertificeerde vrijwilligers zijn afkomstig van Het Gilde, de Graafschapbibliotheken en Vluchtelingenwerk. ,,Vrijwilligers van alle organisaties in Zutphen en Lochem kunnen aan onze trainingen en studiemiddagen deelnemen”, vertelt José Boone.

Autochtoon en allochtoon

Veel taalvrijwilligers werken met mensen van buitenlandse afkomst. Het begeleiden van mensen die in Nederland zijn geboren en getogen en die problemen hebben met taal is volgens Boone een ‘andere tak van sport’. Vier van de vrijwilligers uit de groep van 18 gaat zich hier verder in verdiepen.

2,5 miljoen laaggeletterden

Alma uit Lochem is één van de deelnemers die met certificaat én een witte roos de training heeft afgerond.  ,,In 5 dagdelen ben ik, en met mij nog 17 anderen, op de hoogte gebracht van de mogelijkheden om als taalvrijwilliger aan de slag te gaan. Het eerste wat ons werd gevraagd is of we weten hoeveel laaggeletterden er zijn in Nederland. Ik schrik van het antwoord: 2,5 miljoen! Dat is veel, heel veel”, zo zegt ze.

Honderden collega’s

De 18 gecertificeerde taalvrijwilligers worden collega’s van enkele honderden
mensen in de gemeente Zutphen en Lochem. Een paar uur per week werken ze aan taalvragen van laaggeletterde Nederlanders en mensen met een migratie-achtergrond. Ze oefenen samen met de taalvrijwilliger het spreken, schrijven en/of lezen van het Nederlands. Dat doen ze in de wijk, Het Taalhuis, de bibliotheek, één op één als taalmaatje of in kleine groepen. Goed communiceren is essentieel om beter mee te kunnen doen met de Nederlandse samenleving, zo is de gedachte.

Basistraining

Iedere taalvrijwilliger krijgt de mogelijkheid om de basistraining Taal voor het Leven van vijf dagdelen te volgen. Daarin wordt uitgelegd hoe je mensen kunt helpen bij beter leren lezen, schrijven en/of spreken. Er is verschil in de begeleiding van een autochtone Nederlander of iemand met een andere moedertaal.

Aanmelden

Wie ook taalvrijwilliger wil worden in de gemeente Lochem en Zutphen, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@taalhuislochemzutphen.nl. Dan volgt een uitgenodigd voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.