Zeer brede coalitie zonder FvD gloort in Gelderland

0
Mark Boumans was de afgelopen 2 weken informateur in Arnhem (bron: Gelderland.nl)

ARNHEM – Als de voortekenen niet bedriegen, stevent de provincie Gelderland af op een bestuur met maar liefst 6 partijen. De bij de verkiezingen op een na grootste partij, Forum voor Democratie, hoort daar niet bij. Informateur Mark Boumans, tevens burgemeester van Doetinchem, bracht vrijdagmiddag verslag van zijn zoektocht.

Een brede coalitie met VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP heeft het meeste kans van slagen, zo vindt Boumans. Het aantal gedeputeerden gaat van 6 naar 7. VVD en CDA krijgen er daarvan elk 2. De verdere verdeling is nog niet bekend.

Ruime meerderheid

Met 33 van de 55 zetels heeft de voorgestelde coalitie in elk geval een ruime meerderheid. VVD, CDA en PvdA maken al deel uit van de coalitie die de afgelopen 4 jaar de lakens uitdeelde. Alleen D66, grote verliezer van de verkiezingen van 20 maart, valt eruit. Om plaats te maken voor winnaar GroenLinks. ChristenUnie en SGP haken aan om de meerderheid in de Staten te vergroten.

Die andere grote winnaar Forum voor Democratie blijft met 8 zetels – even veel als de VVD – met lege handen staan. De formateur kon geen puzzel maken waar de partij van Baudet deel van uitmaakt. Of dit komt of andere partijen niet willen samenwerken óf dat er op de inhoud geen matches te maken zijn, is nog niet duidelijk.

Lastige klus

Verder schuiven, naast D66, PVV, SP, Partij voor de Dieren en 50PLUS niet aan bij de coalitiebesprekingen. Dat de klus voor Boumans een lastige was bleek al toen hij de aanvankelijk ‘deadline’ van vorige week vrijdag niet haalde. De informateur adviseerde het aanstaande college van Gedeputeerde Staten overigens ook om geen dichtgetimmerd coalitieakkoord te produceren, maar een document dat ruimte laat voor de rol van Provinciale Staten.

In een verklaring liet de Gelderse VVD vrijdagmiddag al weten blij te zijn met de uitkomst. Voorman en Borculoër Jan Markink denkt dat de door de formateur geadviseerde coalitie kansrijk is. Hij zegt dan ook met optimisme aan de formatieklus te beginnen.

Compromissen

Volgens Markink was samenwerking met Forum voor Democratie altijd een serieuze optie voor de VVD. Hij zegt: ,,Op basis van de verkiezingsuitslag lag het in eerste instantie voor de hand dat de kiezers van FVD vertegenwoordigd zouden worden in de coalitie. Daarom is door de informateur ook uitgebreid met Forum voor Democratie gesproken. Maar om tot een echte samenwerking tussen partijen te komen is het ook nodig dat iedereen bereid is om compromissen te sluiten. De partijen in de meest kansrijke variant zijn bereid dat te
doen.” Tussen die regels door is duidelijk te horen dat FvD, althans in de ogen van de VVD, niet bereid was tot compromissen.

Voor de liefhebber is hieronder het gehele advies van informateur Mark Boumans te lezen: