16 februari: ‘exotisch klassiek’ in de Synagoge

0
Rien Wulffraat bij het affiche van het concert 'Met een lach en een traan' (foto: LochemsNIeuws)

LOCHEM – Aanstaande zondag (16 februari) geven Rien Wulffraat (piano) en Michael Buerger (contrabas) en concert in de Synagoge met werken van Wim Statius Muller en Ernesto Nazareth. Actrice Tiffany Vicario draagt gedichten voor die passen bij de exotische sfeer van de muziek.

Wim Statius Muller (1930-2019) werd geboren op Curacao en vertrok in 1972 maar Nederland omdat hij werkte voor de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Hij kon niet wennen aan het Nederlandse klimaat. In zijn vrije tijd componeerde hij veel muziek. Opgegroeid met onder meer Bach, Beethovens, Chopin en Prokovief voegde hij, naar eigen zeggen in eerste instantie ‘voor de grap’, de ritmes van de Antillen toe aan zijn composities. In de video hieronder legt hij het zelf uit.

Lees verder onder video…

Jan Brokken

Schrijver Jan Brokken schreef het boek ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin’. Hierin beschrijft hij de wortels van de Antilliaanse muziek en de Europese invloed die daarin doorklinkt. Brokken stuitte tijdens zijn onderzoek op de muziek van Wim Statius Muller en noemde hem ‘de Antilliaanse Chopin’.

Rien Wulffraat is een groot liefhebber en liet Lochem eerder kennis maken met de muziek van Statius Muller tijdens de laatste editie van de Huiskamerconcerten. “Tijdens het concert in de Synagoge worden we schaamteloos romantisch en ongeremd sentimenteel. We zijn niet bang voor een traan”, zo zegt hij. De titel van het concert is dan ook ‘Een lach en een traan’.

Heupwiegen

Wulffraat verder: “Chopin schreef vaak nogal volkse muziek, zoals mazurka’s. Daarbij draait het om de mooie melodie. Antillianen herkenden er wel wat in van hun eigen muziek.” Wim Statius Muller schreef soortgelijke muziek als Chopin maar voegde aan de pakkende melodie het Antilliaanse ‘heupwiegen’ toe.

Tijdens het concert spelen Wulffraat en Buerger verder werk van de Braziliaan Ernesto Nazareth (1863-1934). Zijn composities zijn vergelijkbaar met die van Statius Müller maar ritmisch nog iets pittiger. In de video hieronder is een voorbeeld te horen.

Lees verder onder de video…

Meer informatie op de website van de Synagoge