Zorgen over tientallen kinderen in onveilige thuissituatie

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM/GORSSEL – In de gemeente Lochem is sprake van enkele tientallen kinderen in een onveilige thuissituatie. Dat zei wethouder Henk van Zeijts maandagavond op vragen van de PvdA over zorgaspecten van de corona-crisis. Er bestaat bezorgdheid over deze kinderen die nu noodgedwongen thuis zitten omdat de scholen zijn gesloten.

Het gaat volgens Van Zeijts deels om kinderen die door rechter onder toezicht zijn gesteld. In die gevallen is er (verplichte) hulp van de Raad van de Kinderbescherming. Ook ‘t Baken is vaak bij deze gezinnen betrokken. Probleem is dat momenteel niet of nauwelijks huisbezoeken kunnen worden afgelegd.

Opvang op school

De thuissituatie van de kinderen die ‘in beeld’ zijn bij de instanties is niet altijd onveilig. Er kan ook sprake zijn van andere problemen. Voor een klein deel kan het een oplossing zijn om toch op school te worden opgevangen. Op dit moment gaan 35 kinderen in de gemeente naar school. De scholen zijn verplicht om kinderen op te vangen die niet thuis kunnen zijn. Daarbij gaat het ook om kinderen van ouders die in vitale beroepen werken en die geen andere opvang kunnen regelen.

De wethouder vertelde verder dat op scholen hard wordt gewerkt om kinderen te bereiken als zij zich niet melden voor online lessen. “Dat gaat soms tot aan de voordeur toe”, aldus Van Zeijts. ‘t Baken heeft contact met scholen buiten de gemeente waar kinderen uit Lochem naar toe gaan. Te denken valt aan middelbaar- en bijzonder onderwijs.

Taalachterstand

Kinderen met een taalachterstand – vaak omdat thuis geen of minder Nederlands wordt gesproken – kunnen ook nu nog ondersteuning krijgen. Vluchtelingenwerk en de Graafschap Bibliotheken spelen hierbij een rol.

Voor zo ver bekend kunnen alle schoolgaande kinderen in de gemeente beschikken over middelen waardoor ze digitaal onderwijs kunnen volgen. De gemeente heeft de computerregeling nog eens extra onder de aandacht gebracht en gaat soepel om met aanvragen. De aanvraagprocedure is bovendien versimpeld. De regeling is bestemd voor gezinnen waarvan de ouders moeten rondkomen van een inkomden tot 130 procent van het bijstandsniveau.

Mantelzorgers

Er komen ook signalen van mantelzorgers die overbelast raken. Via de Stichting Welzijn Lochem (SWL) en ‘t Baken kan waar nodig professionele hulp worden geregeld.