Zondag opnieuw Requiemconcert in Gudulakerk

0
Gudulakerk (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Aanstaande zondagmiddag (6 november) is het weer zo ver. Dan wordt in de Gudulakerk weer het jaarlijkse Requiemconcert. Het wordt opnieuw uitgevoerd door Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Op het programma staat het monumentale ‘Kanon Pokajanen’ dat in 1997 werd gecomponeerd door Arvo Pärt.

Cappella Amsterdam is een van de beste internationale koren. Het koor staat bekend om zijn homogene, verfijnde klank en zijn buitengewone veelzijdigheid. Arvo Pärt is een van de geliefdste componisten van dit moment. Pärts muziek klinkt puur en niet sentimenteel, objectief en kristalhelder.

Arvo Pärt

Arvo Pärt is al jaren op rij de meest uitgevoerde levende componist ter wereld. Maar zijn ‘Kanon Pokajanen’ voor vierstemmig koor wordt maar zelden uitgevoerd. Totdat Daniel Reuss en Cappella Amsterdam zich over het meesterwerk ontfermden. De cd-opname werd bekroond met 5-sterren-recensies en een Edison Klassiek in 2017.

Pärt goot zijn diepgelovige vraag naar vergiffenis uit in schitterende muziek, die gemaakt lijkt voor de gouden kelen van Cappella Amsterdam. Sinds 2017 staat de ‘Kanon Pokajanen’ jaarlijks op het programma van het koor. De minimalistische muziek van Pärt is een soort meditatieve muziek, die via trage beweging en zachte intensiteit toch diepe emoties opwekken.

Vierstemmig koor

De omvangrijke boetekanon voor vierstemmig koor à capella is een diepgelovige vraag naar vergiffenis, opgesteld in het Kerkslavisch. Pärts hedendaagse sacrale muziek is als balsem voor de ziel, troostrijk en zeer geliefd. Met ogenschijnlijk simpele middelen creëert Pärt in ‘Kanon Pokajanen’ een grote rijkdom aan klankmogelijkheden, van de daverende opening tot eenstemmige recitatieven en voluptueuze akkoorden.

Pärt schreef het werk voor het 750-jarig bestaan van de Keulse Dom en droeg het op aan Tõnu Kaljuste en het Ests Filharmonisch Kamerkoor, die het in 1998 in de Dom in première brachten.

Kaarten en info

Toegangsbewijzen zijn nog verkrijgbaar via DEZE link en, indien voorradig, op zondag aan de zaal vanaf 14.15 uur.  Meer informatie op: www.requiemlochem.nl.
Aanvang 15.00 uur (geen pauze)

Het concert is mede mogelijk gemaakt door Stichting Fonds 1819.