Zo’n papiercontainer willen we allemaal wel [poll]

0
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

(dit is een opiniërend artikel)
LOCHEM/GORSSEL – ‘Stinkjaloers’ zijn veel inwoners van Lochem en andere kernen in de gemeente. Op de Gorsselnaren. Die krijgen binnenkort bijna allemaal een mini-container voor oud-papier. We vragen het de lezers van LochemsNieuws daarom maar op de man (m/v) af: willen we ook zo’n papierbak bij huis? Het antwoord zien we graag tegemoet via onze poll, onderaan dit artikel.

Oud fenomeen
Oud-papier is een oud fenomeen. Sinds drukwerk zo goedkoop is dat de mensheid zich kan veroorloven in plaats van edele boeken ook vluchtige zaken als kranten en reclamefolders te drukken, vragen mensen zich af: waarheen met de pröttel? De visboer krijgt het al lang niet allemaal meer weg.

Grondstof
Vroeger kieperden we het gewoon in de vuilnisemmer en later in de vuilniszak. Maar op een gegeven moment kon papier worden gerecycled en werden onze oude kranten geld waard. Sindsdien mag je het geen pröttel meer noemen maar is het een grondstof geworden. Zo komt het dat wij Nederlanders al jarenlang heel goed zijn in het scheiden van papier van het restafval. Voor het milieu… maar vooral ook om verenigingen, scholen en vrijwilligersorganisaties te helpen hun kas te spekken.

Gedoe
Maar het is wel een gedoe. Het papier apart bewaren we meestal in kartonnen dozen. Vaak dozen die net iets te groot en te vol zijn. Met gevaar voor rug en leden sleep je de buit eens per maand naar de stoeprand. In ons land regent het altijd precies op momenten dat er papier wordt opgehaald, zo lijkt het. Voor die arme vrijwilliger worden de dozen daardoor nog zwaarder. Als ze door het hemelwater niet zo doordrenkt zijn dat ze uit elkaar vallen. Geen wonder dat verenigingen steeds lastiger voldoende vrijwilligers vinden voor deze hondenbaan.

Verzamelcontainer
Alternatief voor ons gewone stervelingen is de gang naar een verzamelcontainer. Die zijn meestal verenigingen en die gun je hun centen. Maar dan moet je het papier in je auto laden, stukje rijden (CO2 uitstoten en weg is de milieuwinst) en weer uitladen. Alweer: gedoe!

Melkdoppen
Vroeger verzamelden we melkdoppen voor het goede doel. Daar kon  je er met gemak tienduizend van optillen… met één vinger. Het is niet allemáál vooruitgang wat de klok slaat, maar dit terzijde.

Gorssel
Er zit dus een beetje de klad in de inzameling van oud-papier door verenigingen. In Gorssel is het helemaal gedaan zo lijkt het (lees HIER meer). De inwoners van het dorp krijgen na deze zomer een handzame container die eens per 4 weken wordt opgehaald door de vuilniswagen. Iedereen blij, zo lijkt het. De gemeente toucheert de opbrengst voortaan zelf en kan daarvan de betrokken verenigingen ook nog eens een ‘gouden handdruk’ geven. Dan hebben ze even tijd om te bedenken hoe ze op een andere manier wat kunnen bijverdienen.

Container
We spraken de afgelopen dagen veel Lochemers die zeiden ook graag zo’n container te willen. Weg met die zware kartonnen doos. Een enkele kleinbehuisde ziet nóg een container niet zo zitten. Maar die kan er natuurlijk altijd voor bedanken en naar de verzamelcontainer in de buurt.

Beter scheiden
Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat mensen die een papiercontainer hebben nóg beter scheiden. Ja sommige mensen zijn dan pas geneigd om hun papier apart te houden. Vanwege het genoemde gedoe deden ze dat nog niet. Daardoor gaat de papieropbrengst dus nog eens extra omhoog. Wie weet kan de afvalstoffenheffing ooit omlaag. De gemeente Lochem droomt daar stiekem al over: dat afval een bron van inkomsten wordt.

Vrijwilligers
Maar… we willen verenigingen die het inzamelen nog wel rond krijgen en die blij zijn met de centjes natuurlijk niet in de wielen rijden. Er moet dus een tussenoplossing mogelijk zijn, mét container en mét vrijwilligers. In het Uitvoeringsplan Afval en Grondstoffen van de gemeente Lochem staat het eigenlijk al met zoveel woorden. Het kan. Dus kom maar op met die containers? Geef je mening hieronder. We stellen je 4 vragen.

Deze poll is gesloten op zondag 25 juni om 18.00 uur. Het bericht over de uitslag is HIER te vinden.