LOCHEM – Vrijwilligers worden wel de smeerolie van de samenleving genoemd. In de gemeente Lochem is liefst 63 procent van de volwassenen actief als vrijwilliger. Een blijk van waardering is dus niet misplaatst. En dat is precies wat de Vrijwilligerscentrale in gedachten heeft met het Vrijwilligers Workshop Festival. Zaterdag (9/11) worden de vrijwilligers in de watten gelegd in het Stadshuus.
Er is een omvangrijk programma opgetuigd. Dat bestaat voornamelijk workshops. “Maar”, zegt Sonja Peterse van de Stichting Welzijn Lochem (SWL): “de nadruk ligt op de fun. Leuke dingen doen met elkaar waarbij je ook nog wat opsteekt.”
Enorm veel uren
Met de 63 procent van de volwassenen dat vrijwilligerswerk doet, steekt Lochem goed af ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat ligt rond de 50 procent. De doorsnee vrijwilliger is wekelijks 6 uur actief. “Als je daar mee gaat rekening kom je tot een enorm aantal uren gratis werk. Stel je voor dat de gemeente die uren allemaal zou moeten betalen. Of dat het zou wegvallen”, zegt Peterse.
De gemeente Lochem ziet de meerwaarde van vrijwilligerswerk en maakt het vrijwilligersfestival dan ook financieel mogelijk. Dit jaar wordt de tweede aflevering gehouden. Twee jaar geleden werd het eerste festival gehouden in het Staring College. Toen deden zo’n 100 mensen mee. Dit keer gokt de organisatie op 150 bezoekers.
Het Stadshuus
‘Vrijwilligersbolwerk’ het Stadshuus is op 9 november bijna helemaal ter beschikking voor het evenement. De plek is niet toevallig gekozen. “De vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale verhuist van het oude stadhuis, waar ook de VVV is gevestigd, naar het Stadshuus”, legt Sonja Peterse uit.
In het portiek begint het feest al. Daar wordt een barista-bar gecreëerd. Binnen zijn diverse ruimtes beschikbaar voor de genoemde workshops. Maar ook plekken voor ontmoeting. De huiskamer en het restaurant nodigen uit om informeel met anderen te praten en om te eten en te drinken. In de huiskamer verhogen een jukebox en een piano de sfeer.
Burgemeester
De deelname aan de activiteiten is vrijblijvend. Via kaartjes die in de huiskamer liggen kunnen bezoekers een keuze maken uit veel workshops. Dit volgens het principe: ‘kaartjes op – workshop vol’.
Zo komt burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve naar het Stadshuus om zich te laten bevragen over allerlei zaken, maar met het accent op vrijwilligerswerk. Hoe kijkt de gemeente daar tegenaan en hoe ziet het gevoerde beleid eruit?
Vraag maar raak
Onder de noemer ‘Vraag-maar-raak-plein’ kan informatie worden ingewonnen bij onder meer verschillende fondsen en de ideeënmakelaars van de gemeente Lochem. Ook is een CV-dokter aanwezig die helpt bij vragen over hoe je jezelf beter kunt presenteren. In de workshop ‘Ik bun Achterhoeker’ wordt de kennis van de streektaal en -cultuur getest en waar nodig bijgespijkerd.
Op het ‘Verwenplein’ wordt gewerkt aan het persoonlijk welbevinden, via onder andere make-up, stoelmassage en een foto-shoot. Liever op zoek naar je diepere ik? Dat kan via een zogeheten moodboard. Daar maak je, onder deskundige begeleiding, een collage van jezelf.
Proeverijen
Er zijn een bier- en een wijnproeverij en in het restaurant in de kelder kookt het Zwijnshoofd. Op zolder wordt een beroep gedaan op gezond verstand en strategisch denken in de vorm van opdrachten die je in een escaperoom zou verwachten. De opdrachten zijn ontwikkeld door Gudula, zelf een belangrijke vrijwilligersorganisatie in Lochem.
Ook mantelzorgers
Voor het festival zijn zo’n 300 organisaties benaderd die met vrijwilligers werken. Maar ook mantelzorgers zijn welkom. Het op een leuke manier kennis met elkaar delen sluit naadloos aan bij het werk van de Vrijwilligerscentrale.
Sonja Peterse: “We faciliteren het vrijwilligerswerk gemeentebreed. Een onderdeel is de vrijwilligersacademie. Daarbij draait het om cursussen en programma’s voor vrijwilligers en organisaties. Kennis delen staat daarbij centraal. Daarvoor zoeken we voortdurend mensen die kennis hebben en die dat om niet willen delen. Tijdens het festival is dat feitelijk niet anders, al ligt het accent dan op het delen van leuke kennis.”
Het festival wordt zaterdag (9/11) gehouden van 16.00 en 20.00 uur. De toegang is gratis.