Zakelijke energie afsluiten in 2022: overstappen of toch niet?

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

(dit is gesponsorde content)
Door de stijgende (zakelijke) energieprijzen is het voor veel mensen niet meer duidelijk of overstappen nog een goede keuze is. Normaal gesproken wordt immers aanbevolen om jaarlijks van energieleverancier te wisselen. Dit omdat de marktprijzen enorm met elkaar kunnen concurreren en je daardoor goedkoper uit bent door te wisselen dan om bij dezelfde leverancier te blijven zitten. Maar is dit nog wel het geval nu de energieprijzen de pan uit rijzen? Is het slim om het komende jaar over te stappen van zakelijke energie leverancier? Of is het toch beter om hier nog even mee te wachten?

Wissel niet te snel van energieleverancier

Hoewel het voorheen goed was om over te stappen van energieleverancier, wordt dit momenteel juist afgeraden. De huidige marktprijzen liggen immers erg hoog. Dit terwijl de meeste energieleveranciers er wel alles aan proberen te doen om hun huidige klanten een zo stabiel mogelijke prijs aan te blijven bieden. Dit geldt met name voor grote energiebedrijven die in betere tijden groot hadden ingekocht. Wanneer je momenteel over een vast zakelijk contract beschikt, is het helemaal slim om hier voorlopig bij te blijven. Op dit moment heb je immers geen last van de fluctuerende energieprijzen.

In sommige gevallen is het echter wél aantrekkelijk om van energieleverancier te wisselen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je momenteel bij een kleinere energieleverancier klant bent. Zij willen hun energieprijzen nog wel eens sterk omhoog gooien. Zeker bij een flexibel contract. In een dergelijke situatie is het slim om te vergelijken, zodat je zeker weet of je écht voordeliger bent wanneer je bij dezelfde leverancier blijft. Of dat je er beter voor kunt kiezen om over te stappen.

Wat kan ik zelf doen om de kosten te verminderen?

Op de veranderende energieprijzen heb je eigenlijk weinig effect. Dit heeft alles te maken met de kleine gasvoorraden van Nederland. Ook de strenge winter en het koude voorjaar van het afgelopen jaar hebben niet meegeholpen. Dat betekent echter niet dat je niet alsnog op de kosten kunt besparen.

Juist in deze tijd is het verduurzamen van jouw bedrijf een goede keuze. Dit kan door grootschalige aanpassingen van het bedrijf, maar ook kleine veranderingen kunnen al enorm helpen. Denk bijvoorbeeld van het veranderen van apparaten voor een duurzame variant. Of het plaatsen van tijdschakelaars op de verwarming en het licht.

Wie écht verschil wilt maken voor het milieu en tegelijkertijd minder afhankelijk wilt zijn van de veranderende energieprijzen, doet er goed om naar zelfvoorzienende maatregelen te kijken. Met zonnepanelen kun je als bedrijf effectief veel geld besparen. Natuurlijk zal je alsnog gebruik moeten maken van jouw energieleverancier, maar wel in veel mindere mate. Hierdoor bespaar je op de lange termijn ontzettend veel geld en haal je jouw investering er binnen mum van tijd uit. Bovendien proberen gemeentes de verduurzaming van bedrijven te stimuleren. Hierdoor kom je wellicht zelfs in aanmerking voor enkele financiële voordelen. Goed om hier onderzoek naar te doen!