Woningsplitsing of -deling tegen woningnood

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)
Reading Time: 2 minutes

LOCHEM – Een deel van woningnood in het land kan worden verzacht door slimme oplossingen met bestaande woningen. Bij voorbeeld door woningen te splitsen in zelfstandige woningen of door met meer huishoudens een woning of kavel te delen. Daarmee wordt het woningaanbod vergroot en kunnen mensen dichter bij elkaar in de buurt blijven wonen. De gemeente Lochem heeft beleidsregels opgesteld die worden toegepast bij aanvraag van een omgevingsvergunning.

Nieuwbouw alleen is niet genoeg om de woningnood op te lossen. Nieuwbouwplannen zijn gebonden aan procedures die tijd kosten. Daarbij spelen soms ook problemen met stikstofregels en/of de elektriciteitsvoorziening. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat duidelijk is wat wel en niet kan bij het splitsen of delen van bestaande woningen. Bij woningdelen wonen twee of meer huishoudens samen in één woning.

Splitsen

Voorbeelden hiervan zijn meergeneratie-wonen of het verhuren van een kamer als hospita. Splitsen betekent dat meerdere wooneenheden worden gecreëerd in een bestaand pand. Bij woningdelen of kamerverhuur moeten de betrokken zich goed laten informeren over de gevolgen voor belasting, toeslagen of uitkeringen. Wonen op hetzelfde adres kan ertoe leiden dat de fiscus de bewoners als ‘voordeurdelers’ gaat zien en dat heeft financiële gevolgen. Het splitsen van een pand in meerdere wooneenheden zorgt er meestal voor dat iedere bewoner een eigen huisnummer heeft, zoals 2a, 2b, enzovoorts.

Wethouder Marja Eggink: “Ik ben blij met deze nieuwe regels. In onze gemeente staan veel grote woningen. Ze zijn ooit gebouwd voor een gezin, maar nu wonen er vaak maar een of twee mensen in. Veel van deze woningen zijn groot genoeg voor bewoning door twee huishoudens. Dit kan een goede oplossing zijn voor bijvoorbeeld jonge starters en ouderen.”

Pre-mantelzorg

Veel mensen willen langer in de eigen omgeving blijven wonen. Dat kan door woningsplitsing of door de woning te delen. Ook een pre-mantelzorgwoning is een oplossing die straks mogelijk is. Hiermee is het mogelijk om alvast in de buurt van je naasten te wonen en elkaar te helpen nog voordat er echt sprake is van mantelzorg.

Deze woonvormen bieden niet alleen betaalbare huisvesting, maar helpen ook eenzaamheid tegen te gaan. Bewoners die een woning delen of bij elkaar op de kavel wonen, hebben vaker contact en kunnen elkaar ondersteunen. Dit draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt en zorg voor elkaar.

Duurzaam

Woningsplitsing en de mogelijkheid voor pre-mantelzorgwoningen vermindert niet alleen het woningtekort, het sluit ook aan bij de wens om ‘verstening’ tegen te gaan. Daarnaast biedt het kansen voor de verduurzaming van woningen. Het is een duurzame oplossing die snel kan worden uitgevoerd.

De gemeenteraad stelt de ‘Beleidsregels Beter benutten bestaande woningvoorraad’, naar verwachting in april vast. Daarmee zorgt de gemeente voor regels waaraan getoetst wordt wanneer er een omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor het realiseren van deze woonvormen. De definitieve datum van behandeling door de raad wordt bekend gemaakt in het Gemeentenieuws in de Berkelbode en op www.lochem.nl.