Woningbouw Laren splijtzwam voor gemeenteraad

0
Wethouder Bert Groot Wesseldijk (l) en PvdA-woordvoerder Jos Israel in discussie over woningbouw in Laren (foto: LochemsNieuws)

LAREN/LOCHEM – De clustering van vier woningen die in plaats komen van agrarische gebouwen in het buitengebied, aan de Zutphenseweg in Laren, ontpopte zich tot splijtzwam voor de gemeenteraad. Zelfs de coalitie is het oneens.

Collegepartijen
De collegepartijen GB en CDA zijn voor; D66 is tegen. Onder de tegenstanders zijn verder GroenLinks en PvdA. De VVD is voor het voorstel. Zelfs de procedure zorgde maandagavond voor meningsverschillen.

Tegenstanders
De tegenstanders wijzen op financiële risico’s in verband met dreigende planschadeclaims, de kwaliteit van het plan, afwijkende regels voor de te bouwen woningen en vooral de wijze waarop met omwonenden is omgegaan.

Behoefte
De PvdA wees erop dat er geen behoefteonderzoek heeft plaatsgevonden en dat er weer geen plaats is voor goedkope (starters)woningen. Het CDA gaf aan niet blij te zijn met de manier waarop het plan tot stand is gekomen maar desondanks vóór het voorstel te stemmen. De christendemocraten houden vast aan eerder vastgesteld beleid dat er zo min mogelijk woningbouw moet plaatsvinden in het buitengebied. Het Larense plan ligt aan de rand van de kern en krijgt daarop de zegen van de fractie.

Volgende maand
Namens GB zei Annie Visschers tegen de omwonenden: ,,Blijvend uitzicht kunnen we niet garanderen.” Haar fractie wilde het besluit ook liefst tijdens de vergadering in stemming brengen. Daarop ontstond een discussie over de procedure. Die mondde uit in de afspraak om het onderwerp volgende maand opnieuw op de agenda te zetten. Dan kan ook het amendement dat de PvdA overweegt bij de discussie te betrekken.

Lees HIER eerdere berichtgeving over dit onderwerp