Wolf Billy legt loodje door Franse kogel

0
Foto ter illustratie (bron: Christel SAGNIEZ via Pixabay)

BARCHEM – De wolf die vorig jaar schapen doodbeet aan onder meer de Schoneveldsdijk tussen Barchem en Vorden, en die de naam ‘Billy’ kreeg, is niet meer. DNA-onderzoek heeft met zekerheid uitgewezen dat de wolf al in september van het afgelopen jaar in Frankrijk door een jager in de Franse Vogezen is doodgeschoten.

Dit blijkt uit een bericht van Wageningen University & Research (WUR).

De wolf is in de Achterhoek gezien bij Neede, Borculo, Ruurlo, Barchem en Vorden. Ook in de omgeving van het Brabantse Heusden hield hij flink huis. Het dier beet schapen en kalveren door en drong zelfs binnen in stallen.

Vogezen

De Franse jager nam de wolf op de korrel bij het dorp Fourgerolles aan de westkant van de Vogezen en trof doel. Ook daar maakte het slachtoffers onder schapen en kalveren. De jager had vergunning om het dier te schieten. Het dier heeft vanaf de Achterhoek een afstand van zeker 500 kilometer afgelegd in enkele maanden tijd.

DNA-monsters

Het Vlaamse INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) onderzocht DNA-monsters. Het DNA is vergeleken met de databank van het Centraal-Europese Wolvenconsortium (CE Wolf), waar naast het INBO ook Wageningen Environmental Research deel van uitmaakt.

Via de vergelijking kon worden vastgesteld dat het om wolf GW1554m ging. In Vlaanderen raakte GW1554m bekend als ‘Billy’. Het dier heeft in de periode van 18 qpril tot 1 juni 2020 rondgelopen in Nederland, waaronder dus de Achterhoek.