Wijn uit Oolde is nu beschermd door de EU

0
Foto ter illustratie (foto: Neven Krcmarek on unsplash.com)

LAREN – Wijn uit Oolde is vanaf nu beschermd doordat het op de EU-lijst voor Beschermde Oorsprongsbenaming is opgenomen. De afkorting BOB is wellicht wat ongelukkig voor wijn maar in Laren zijn ze er blij mee.

In de lijst van de EU staat nu letterlijk bij Ooldse wijn: ‘De bodem van het geografisch gebied heeft een bepaald leemgehalte met daarin een uitstekende huishouding van vocht en voedingsstoffen. Deze bodem is daarom zeer geschikt voor de wijnbouw.’

Aanvraag
De aanvraag is gedaan door Gert Jan Voortman van Wijngoed Gelders Laren aan de Sekmaatsteeg. Op dit moment is dit wijngoed ook de enige die onder het nieuw verworven predikaat valt. Als zich echter nog een wijnboer meldt die wil beginnen in het beschreven gebied, dan geniet de nieuwkomer dezelfde bescherming, mits de wijnen voldoen aan het productdossier BOB Oolde. Wie dit dossier wil lezen kan HIER terecht (pdf-bestand).

Procedure
In het dossier staat ook de volgende ingewikkeld klinkende procedure voor alle wijnen die het predikaat BOB Oolde willen dragen beschreven. ‘De keuring bestaat uit het checken van de wijnanalyse met de analysedefinities in het productdossier en een organoleptische keuring (3 keurders), waarbij de wijn wordt gecheckt volgens de OIV richtlijnen (annex 3.1 van Resolution OIV/Concours 332A/2009 OIV standard for international wine and spirituous beverages of vitivinicultural origin competitions ), en minstens 75 punten moet halen. Indien de wijn niet voldoet, kan de wijn niet geëtiketteerd worden als Beschermde Oorsprongsbenaming Oolde.’

Vijf druivenrassen
Wijngoed Oolde is in 2006 gestart door Gert Jan Voortman en Diana van der Biezen en omvat momenteel 2 hectare druiven, verdeeld over twee percelen. Daar groeien zo’n 6000 stokken verdeeld over 5 druivenrassen. Dit zijn Regent, Pinotin, Cabertin, Solaris en Cabernet Blanc.

Successen
Successen waren in de afgelopen jaren al te melden in  de vorm van diverse prijzen. Bekend geworden is ook de speciale ‘Kus van Thérèse’ die wordt geschonken in het sterrenrestaurant de Librije in Zwolle. Maar ook dichter bij huis zijn de zogeheten signature wijnen te proeven, zoals bij restaurant Raedthuys op de Kleine Markt in Lochem.

Te koop zijn de wijnen via diverse webshops en winkels, waaronder bij Wijnhuis Lochem, dat een deel van de collectie ook aanbiedt bij Tante Pos in de Molenstraat.